Ads

Advertisement

Tips Memilih Bisnes Yang Tepat

Semua orang ada keinginan nak cari side income..nak cari part time job utk tambung kehidupan dlm keadaan sekarang ni yang mmg semuanya belumba-lumba nak ubah nasib hidup, dan Sha rasa most of us fikir apa yang sesuai utk tambah side income ialah dgn buat bisnes..tak kisah la bisnes ape sekali pon waimma jual nasi lemak ke..goreng pisang ke...jual brooch ke..cake ke..anything asalkan yang boleh menambah pendptan..


Sebenarnya mcm Sha dulu pon terfikir nak buat bisnes..mcm2 plan ada..nak jual handbag la, kasut crocs la sbb menyedari hakikatnya 9/10 daripada punca rezeki adalah daripada perniagaan. Tapi, bila difikir balik bisnes yang macam ni margin adalah sgt2 kecil lmbt nak berkembang sehinggalah Sha buat tindakan berjumpa dgn leader Sha skrg Hanis Haizi &  that was the right decision. Kenapa Sha pilih bisnes ni, ini rahsia nya :)



       1. SYARIKAT

Syarikat is the most important things yg kita kena tgk to make sure bonus every month masuk without fail!! So I'm blessed bernaung di bwh syarikat yang sgt2 kukuh & stabil. Listed di Bursa Malaysia & dapat anugerah FORBES Asia 4 yrs in a row

       

       2. PRODUCT

Nak berbisnes for sure kena ada transaction jual/beli, so dengan Premium Beautiful yang dah 15 tahun dalam pasaran mmg sangat2 senang nak jual..because it speaks for itself. Created for 70% healthy & 30% beauty yang paling penting sekali pakaian dalam yang ada LIFETIME WARRANTY!!!

         
























        3. PLAN MARKETING

Point value TERKUMPUL bersama KUMPULAN, no expiry point & TEAMWORK business! yeahh u never walk alone in this business.. yang ni taleh cerita details coz pjg lebar..so book ur appoitment if wanna know more about the marketing plan.


go go Holland CONFIRM!!! ;)
        
       4. PEMIMPIN

Tips plg simple dalam bisnes ni. To become a successful businessman/woman, just FOLLOW every & each steps yang org berjaya pernah lalui.. yeahh tak payah nak ragu-ragu coz Sha bernaung di bwh kepimpinan salah seorang drpd TOP 10 Leaders dalam Syarikat. Hanis Haizi, pelopor CDM pertama yang menggunakan internet utk berbusiness, dan skrg semuanya mudah dgn FB/blog/twitter & byk lg..




























Bila 4 perkara ni dah bergabung so tak mustahil lah utk generate income sampai puluh2 & ratus2 ribu every month..yesss 5 FIGURES everymonth as a SIDE INCOME..best kannnn???

The best part our group mmg totally guna INTERNET, semua dihujung jari just gunakan segala platform yang dah ada depan mata...even Sha dulu pon bukannye blogger tegar..tp bila berblog ni boleh menambah income kita why not?? betol tak??



Yeahhhh!! Are you on Facebook??? If Yes then grab this opportunity NOW before its too late ...




Just call/sms to book ur appointment
Sha: 012-2151541



If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Tips Memilih Bisnes Yang Tepat

L3 Raya Open House

First week after cuti raya, my teammate yg malay sponsor untuk buat makan-makan for our team. Actually plan mmg sangat2 last minutes. Harini plan esok terus buat eheh pantas tak? so bila last minute sure ade laa macam2 hal..order roti jala..bleh kakak tu tak bg kuah..huwaaa stress mak hokeeiii...so terpaksa beli kat kedai mamak..pastu bleh plak mamak tu tak bg beli banyak2..hadoii..dah la kena buat catuan kuah..sbb roti melebihi kuah..haha mcm2...what ever it is mmg sangat happening & we ols had so much fun..gelak2..lupe jap pasal keje..So antara menu-menu masa tu ialah nasi beriani, roti jala tanpa kuah, lemang, rendang, rojak buah, cheese tart & cookies..tak mau byk cakap..just enjoy the pics okkk




Cheese Tart sponsored by me ;)
 

with Neil Billet from UK


NYummmyy


Rendang..wife Yohan masak hihihi


Neil di apit oleh gadis2 ayu..


Menus


Gadis-gadis L3 SQA - 1 Malaysia maaa


apakahh???

Gambar adalah tunggang terbalikk














If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
L3 Raya Open House

Seremban & Johor

Hi uolss..

Sha akan berada di Seremban dari Pagi hingga Petang esok (16/9/2011- Jumaat) dan akan terus ke Johor selepas tu hingga Ahad (18/9/2011). So sesiapa yang tengah cari side income every month..Sha blh share about my business..Just call me (012-2151541) for appointment..Don't worry k. I'll guide u all the way




If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Seremban & Johor

Masuk dan Keluar

Apa pulak tu ye yang masuk dan keluar? :-)

Actually Sha nak kongsi mengenai ilmu kewangan yang belajar kat kelas

Lepas raya ni ramai yang complain duit dah banyak keluar. Itu memang dah kelaziman, sebab raya ni istimewa buat kita semua, so dari segi kewangan pun terlebih la istimewa. Banyak kena keluar belanja, baju raya, kelengkapan rumah, mak kat kampung, duit raya anak2 buah dan macam2 lagi. Dan ramai jugak yang ambil personal loan untuk persiapan hari raya. Sha ada kawan kat bank dan mengikut experience diorang time bln puasa adalah time yang paling banyak kena proses loan. Tapi kalau pikir2 balik personal loan yang kita buat untuk belanja tu akan hangus camtu je. Unless kita buat personal loan untuk business sebab kita guna duit untuk buat duit.



Okla, mari kita semak kenapa tiap2 kali raya ramai yang hadapi masalah kewangan. Antara sebabnya:

1. Tak buat perancangan
Pernah dengar kan jika kita gagal merancang, kita merancang untuk gagal. Samala dengan kewangan kita. Ambil contoh belanja raya, apa kata start bln Syawal tahun ni kita dah buat perancangan untuk Syawal tahun depan. Listkan belanja2 untuk raya dan start saving dari sekarang. Ada yang akan kata, pasti ke kita hidup lagi Syawal tahun depan, tapi mana lebih baik, bersedia dari sekarang atau sampai masanya terpaksa hutang keliling pinggan. Cuba renungkan...

2. Yang masuk kurang dari yang keluar
Yang masuk adalah income kita dan yang keluar tu belanja kita. Pernah tak kita buat list perbelanjaan 'ideal' kita. 'Ideal' ni maksudnya belanja yang 'sepatutnya' kita buat setiap bulan. Ok cuba listkan..

- belanja dapur
- hutang-piutang (credit card, kereta & rumah)
- belanja makan minum hari2
- yuran anak sekolah
- belanja untuk orang tua
- insurans diri sendiri, pasangan dan anak2
- saving  untuk safety net
- saving untuk vacation


Masa buat list ni pastikan belanja2 tu adalah yang sepatutnya kita belanjakan, bukan yang kita mampu.. Lepas tu, listkan income kita

  • income diri sendiri
  • income pasangan
Lepas tu tolak total income dengan perbelanjaan 'ideal' kat atas. Jika positif, tahniah sebab income anda dapat tampung semua belanja yang sepatutnya. Kalau negatif, then option yang kita ada:-

1. Kurangkan perbelanjaan 'ideal'
Ramai yang terpaksa sacrifice saving, vacation atau seumpamanya

2. Berhutang
Sebab nak penuhi keperluan, then terpaksa berhutang, sama la macam situasi raya kita.

3. Tambahkan income
Tambahkan yang masuk supaya lebih daripada yang keluar.

Kalau pilihan kita 1 atau 2, berapa lama akan bertahan. So, kena lah pilih yang ke tiga..

Actually Sha cakap melalui experience jugak. Eventho husb & Sha keje gaji pon OK, syukur seadanya.tp bila ade peluang dalam bisnes why not Sha cuba. bak kata pepatah kalo tak dipecahkan ruyong manakan dpt sagunya. ye lah 8 tahun sha kerja tapi nak saving susahnyaa, if ada pon tp kalo terdesak tgh2 bulan terpaksa la korek blk..penat je  buat potongan tabung haji tiap2 bulan ;) tapi Alhamdulillah bila Sha buat business ni mmg boleh tambah saving, saving utk vacation, safety net & utk tabung haji. Sebab Sha yakin, 9/10 rezeki mmg datang dari bidang perniagaan.



So, renung-renungkan...

*all pic googled




If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Masuk dan Keluar

Premium Beautiful Double Diamond Manager Sha Khalid

Alhamdulillahhh.. syukur sangat-sangat kehadrat Ilahi.. akhirnya dapat jugak Sha mencapai pangkat Double Diamond Manager (DDM) daripada business Premium Beautiful ni.. Siapa kata jual corset tak blh berjaya kan.. :) syukur..sangat bersyukur dipertemukan dengan this beautiful business & leader yang very-very supportive iaitu CDM Hanis Haizi. So, last week we had celebration utk pemenang Jam tangan, Pen & Potong cake di B32. Sha dapat Pen sebagai reward utk pangkat DDM from stokis.

premium beautiful pen
Pen Parker dari CDM Chan & Madam Lam
Kadang-kadang rasa cam tak caya je blh capai DDM ni..sbb masa awal2 join dulu rasa mmg kureng confident. Tapi percayalah dalam diri kita ni sebenarnya ade POTENSI yang sgt2 besar, cuma kita je tak tau & tak yakin..Alhamdulillah Hanis berjaya cungkil potensi dalam diri Sha..Hanis ni from Sha start business sampai laaa skrg ni sentiasa support sha..up & down seriously..dengan backup dari Hanis jugak Sha slowly belajar mcmana nak memimpin kumpulan..dan Alhamdulillah berjaya dah skrg melahirkan 2 org DSM..DSM Asyida & DSM Lynn..dan 2 org lagi insyaAllah menyusul bakal DSM.


premium beautiful hanis haizi
Me with CDM Hanis Haizi
Sebenarnya semuanya bermula dalam diri KITA, if KITA NAK semuanya pasti akan jadi. Dalam business ni pemimpin sentiasa ada untuk backup & support kita. Its all about TEAMWORK.. u never walk alone in this business. Alhamdulillah dapat tolong kawan-kawan utk sama-sama capai impian dorg ..mudah-mudahan Allah permudahkan lagi urusan Sha & semua rakan kongsi untuk mencapai segala impian.

premium beautiful kak ana
Dengan wanita-wanita besi CDM Hanis Haizi & CDM Kak Ana

If u all masih tercari-cari side income apa yang u all nak buat.. u can call me for appointment (012-2151541) .InsyaAllah Sha akan guide all the way..we work TOGETHER :) Dengan bisnes Premium Beautiful ni you can achieve your dreams..


“Most people can do extraordinary things if they have the confidence or take the risks. Yet most people don’t. They sit in front of the TV and treat life as if it goes on forever.”
-Philip Adams

 



If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Premium Beautiful Double Diamond Manager Sha Khalid

My new spectacles...

Harini sha nak cite pasal my new spec..hehe.sha pakai spec ni bila tgk lappy/pc/driving sbb ada glare..so last few month ni sha kerap diserang migraine..migraine yg tahap nak hantuk kepala kat dinding tu..so pegi check up..siap buat ct-scan bagai sbb teruk sgt kan..Alhamdulillah takde pape..so doc suspect maybe because of my eyes..doc ckp migraine teruk ni salah satu punca maybe dari mata..mata stress asyik pandang pc/lappy/driving. So, doc advise suruh check mata lg ..then i pon pegi la Malayan Optical ni..actually this optometrist mmg sgt2 established & fully equiped with latest equipment and my kelik pon really recommend this shop & i sendiri pon ade experienced beli Oakley kat sini..so dah tau cemana service dia..

premium-beautiful-onpaper
Ryan's Hall of Fame

premium-beatiful-specs
All designer spectacles

Segala Oakley ade kat sini
So, after the optometrist buat segala check up, mmg my glare dah increase..so my old spec tu dah out of order ;) hehe so kena la tukar lens baru. Dah alang-alang tukar lens tu gatal la skali nk tukar frame baru..hikss lagi membuak-buak nak tukar bila tgk dalam Malayan Optical ni segala design frame ada..semua cantek2 & latest. Dari yg trendy, chicky and semua frame adalah dr designer eyewear..handmade suma ada..so anyone yang mmg ske frame yg canggih2 ni better go here :)

Ryan with his celebrity customers

Me with Ryan..artist kah? hehe

Segala brands & designs
So, for those yang mmg wearing specs & lens i really recommend Malayan Optical. Ok, last but not least presenting my new spec :)

.
.
.
.
.
.
lafont :)



If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
My new spectacles...

Motivasi : Bangkit dari Kegagalan



Jom tgk video di atas..renungan utk kita bersama. Sha dapat dari facebook my top leader CDM Azlan Deraman..



"kegagalan bukanlah jalan buntu, bukanlah juga jalan sempit, tapi ia menjadi jalan menuju kejayaan"




If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Motivasi : Bangkit dari Kegagalan

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432 Hijrah

Salam uols...lama tak update blog..seminggu tak berupdate...maklumlaa raya kan so mmg takde masa nk update..so arini kita layan gambar 1st day raya and masa blk kampung aritu..so this year turn blk kg i..mmg triple happy la kan..hehe we ols gerak dari umah sabtu (27/8/2011) tu  lepas subuh..Alhamdulillah jalan tak jem..so lebih kurang 3 jam je dah sampai Felda Tenang..kampung kelahiranku..ewahhh

encik driver

sepjg jln syafi layan utube..muka tak puas ati dok seblh bibik

muncung jeeee...

So deng dong deng dong kat kampung...tak sempat snap pics..mak bz uols..hari raya pertama my mum masak nasi beriani..mmg every year mcm tu ..tak nasi beriani, nasi jagung..then pas lelakis semua solat raya acara salam2 & amik gambar..tp gambar tah ape2 k..sbb susah sungguh nak bg dorg dok diam amik gambo..last2 mak dia yg feeling sesorg..tp layan je la k gambar raya yg tak seberapa ni haaa ;)


sepupu sepapat...

dengan bonda tercinta..tgk tu syafi susah betol nak ajak bergambar

my mom dgn cucus

momy & adik

dedy & adek
So, tu je la acara gambar2 raya di umah bonda..hehe byk lg gambar tp mls nk upload, tetiba plak mak ade keja kena buat ni haa..so penutup first entry hari raya dengan gambar perempuan bz ni ;)

busy kee??





If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432 Hijrah