Ads

Advertisement

Sekadar perkongsian

assalamualaikum & morning

harini sha terpanggil nak buat entry ni, sebab dalam sebulan ni ramai sangat private message sha tanya experience macamana sha boleh buat business and dalam masa yang sama ada kerja hakiki, ada anak dan tak ada bibik. So, instead of sha nak reply kat sorang-sorang memang rasa-rasanya tak terlayan kot (eh statement kalah retis..hehe) , makanya sha just share kat sini je la eh..pengalaman sha ni  hanya sekadar perkongsian sahaja tidak lebih dari itu


ok, sha started this business memang takde perancangan apa-apa..gamble!! masa tu just fikir aku kena buat business! aku kena cari side income! hutang makin banyak tapi gaji tak naik banyak.. tu je yang sha fikir. Memang sebelum sha start this business pernah discuss dengan husband nak buat business online..dah ada proposal semua dah tapi tak ada MODAL dan takde siapa yang guide. Husband sha siap beli buku-buku Irfan Khairi lagi nak belajar cara nak buat business ONLINE..tapi beli buku jela business tak pon start DAN mungkin ini lah KETENTUAN & REZEKI yang Allah nak bagi pada sha & keluarga bila hati ni tergerak nak email Hanis Haizi dan tanya about this business.. maka bermulalah episode BARU dalam hidup sha bila dah start join dalam business ni


first step sha into this business perasaan TAKUT memang ada, tapi satu perasaan yang sha tak ada is RAGU-RAGU. Sha YAKIN boleh buat business tapi Sha takut boleh ke aku BERJAYA. Masa tu sha just put 100% TRUST to my mentor iaitu cdm hanis haizi. Segala apa yang hanis suruh sha just follow tanpa banyak soal, sebab apa yang sha yakin dengan business ni ianya business mentoring. Ada MENTOR yang akan guide every steps kita in this business dan ada orang yang akan ada bersama dengan kita masa susah & senang. So just BUAT je ikut apa yang disuruh, sebab Sha tau if 'Nak Berjaya Kena Ikut Orang Yang Dah Buat Dan Berjaya', dan apa yang sha pegang masa tu ialah if aku USAHA confirm aku akan dapat HASIL.


Sha buat business ni bukan terus-terus dapat income 5 figures setiap bulan tapi Alhamdulillah after 5 months buat business income 5 figures every month sha dapat terus consisten. Dan untuk dapat semua ni memang perlukan pengorbanan tanpa berkira. Tak kira dari segi MASA & TENAGA. Tapi dari pengalaman sha sendiri its all worth it!


Sha nak share pengalaman sha sikit. Sha ni boleh dikategorikan antara insan-insan bertuah, sebab dapat practical kat big company juga di Selangor after habis degree, then terus je absorbed jadi associate software engineer dengan gaji yang sha rasa banyak untuk seorang fresh graduate tanpa perlu susah payah cari kerja..Alhamdulillah.

Tapi, walau macamana hebat pun kerja kita if kerja dengan orang still kena ikut telunjuk orang, as a software engineer atau nama manjanya 'programmer' memang akan pecah otak nak pikir coding. Sha siap boleh nak berak pun pikir cemana aku nak bagi sistem ni jalan eh ..hah sampai tahap macam tu and my first job tu sha just resign dari company tanpa pikir panjang and time tu sha plan nak khawin!! memang rasa gile sebab gaji tak ada & komitmen dah ada.

Masa tu bermula la episode cari kerja apa je yang ada tanpa pikir qualification yang ada..Sha pernah jadi lecturer kat Informatic College dengan gaji yang lagi rendah!  pastu tak puas hati Sha resign lagi & masuk la company yang lagi gergasi lah dari my first job dan sejarah lama berulang kembali kena kerja sampai pukul 5 pagi and ada masa round the clock TAK TIDO!!! gaji tak naik, workload bertambah, pangkat tak naik officially tapi kena pulak jadi LEAD kena tanggung semua on my shoulder.. time kerja kat company tu menangis memang perkara biasa. Sedih juga bila tengok rakan-rakan seperjuangan dah dapat kerja government.

Tapi, Sha syukur sebab Sha tak putus asa & mengharap pada husband. aku stress keje tu aku cari lagi kerja lain & Alhamdulillah berjumpa juga dengan kerja idaman hatiku hehe, moralnya if kita tak putus asa insyaAllah ada jalannya. Alhamdulillah sha tak pernah rasa menyesal dengan apa yang dah Sha lalui masa kerja tapi rasa bersyukur sebab semua tu pengalaman manis yang buat sha jadi lagi kuat. Sebenarnya bila kita kerja dengan orang KEPUASAN tu ada tapi kita takkan dapat 100%. Compare to business sendiri tak kisah la business apa pun tapi KEPUASAN tu kita dapat 100% untuk diri kita. And talking about this business PENGORBANAN tu memang perlu tapi berkorban sejajar dengan NIKMAT & HASIL yang kita dapat.


Antara elemen penting lain yang sha dapat dari business ni ialah ISTIQAMAH, buat je berterusan dan jangan cepat PUTUS ASA. Sentiasa bersangka baik dengan rezeki yang Allah bagi, percaya yang setiap dari kita pasti ada rezeki yang Allah dah tetapkan. Bukan nak jadi Ustazah plak, tapi Sha memang percaya Rezeki, Ajal, Maut, Jodoh semua di tangan Allah. Ada orang memang lahir-lahir dah senang, dapat suami kaya, anak orang kaya. Tapi macam Sha sendiri memang dari keluarga sederhana cuma apa yang membezakan Sha dengan orang lain ialah IMPIAN.

Impian Sha besar tapi kemampuan Sha kurang sebab tu Sha kena usaha lebih. Apa yang membuat Sha keep moving ialah Sha letak impian Sha kat depan, tolak segala ALASAN & MASALAH ke tepi. Pedulik apa orang nak cakap tapi fikir hubungan kita dengan Allah & suami sahaja, sebab bila dah khawin ni redha suami memang sangat-sangat penting. Sha selalu je dapat ayat camni dari orang "Ko tak penat eh Sha, siang kerja, malam buat business, pastu weekend ni business lagi" DULU memang terasa sedih bila orang cakap camtu, rasa macam LOSER tapi sebenarnya lagi kita kuat usaha lagi tu Allah nak bagi lebih. Sebab afterall apa yang kita buat untuk family kita juga ;-) Alhamdulillah dulu nak bagi mak 5% dari gaji pun berkira sebab takut tak cukup duit sampai hujung bulan but now Alhamdulillah 30% dari gaji pun boleh bagi. Cuma apa yang sha rasa terkilan sebab arwah ayah tak dapat rasa semua ni tapi takpe selagi umur mak ada sha akan buat beliau gembira tak kira apa pun terjadi. Mak antara penguat semangat Sha, nak beri yang terbaik untuk mak & IMPIAN sha sekarang ni nak pimpin tangan mak untuk buat umrah bersama-sama. Tips dari Sha juga kena sentiasa minta mak doakan semoga perjalanan business or kerja kita dipermudahkan. Sebab doa seorang ibu sangat-sangat mustajab.


Sha rasa dah banyak sha share antara tips-tips sha buat business ni. Sekadar perkongsian bukan nak tunjuk pandai sebab sampai di tahap sekarang sha still lagi belajar. Belajar dari orang yang dah berjaya dan tunjuk bukti iaitu my mentor cdm hanis & cdm razz. Dan sentiasa cuba untuk jadi yang lebih baik dari semalam.

Sha sentiasa bersyukur ditemukan jodoh dengan leader & business yang sha buat sekarang dan sentiasa berdoa semoga Allah limpahkan rahmat dan rezeki untuk sha majukan lagi business bersama-sama dengan business partners Sha semua..aminnnnnn and GOOD LUCK to all of you yang dah ada business tak kira lah SIDE INCOME or MAIN INCOME.  Sebab 9/10 rezeki adalah dari PERNIAGAAN.. 


'when we help others cross the road, the Almighty creates people to help us cross the road one day, or saves us from that need completely'


lovee!!




If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Sekadar perkongsian

Teaser !! 20th Anniversary - CDM Award


Berakhirlah sudah hari yang ku nanti-nantikan sekian lama...
Fuhhhh nak menanti hari penuh bermakna ni memang mengujakan
Sha siap buat preparation macam orang nak kahwin ok!!

Alhamdulillah memang sangat-sangat puas hati dengan hasil yang telah dirancang, dari dress sampai la ke photographer. Thanks to Khairi from Momentlicious for the awesome pics. Sebab dulu masa kahwin tak dapat rasa semua ni ;-)

so enjoy dulu pics ala-ala raja sehari ni dulu k...stay tune for more pictures!!!

premium beautiful 1

premium beautiful 2

premium beautiful 3

premium beautiful 4

premium beautiful 5

premium beautiful 7

premium beautiful 8








If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Teaser !! 20th Anniversary - CDM Award

Istanbul Aku Datang

I'm in love with Beto Kusyairi ..haha statement tak boleh blah kan. hehe tengok title je sure korang ingat Sha nak buat review pasal filem Istanbul Aku Datang ni kan..hehe. Ramai yang dah tengok cite ni so tayah nak review-review meh kita cite pasal menda lain ;-)

Istanbul Aku Datang Movie
pic google

Movie ni memang Sha bagi rating 5/5, first sebab ada Beto Kusyairy hero pujaan hatiku...
cool gile kot tengok Beto dalam movie ni..terus feeling-feeling gitu. 
Pastu plak sebab Lisa Surihani yang cantek & kiut..
Lisa ni cute gile laa ape dia pakai semua cantek..
so Sha declare Lisa Surihani artis kedua pujaan hati selepas Scha Alyahya *wink*


Lisa Surihani and Beto Kusyairi
pic google

Masa tengok movie ni terus mr husb cakap 'jom kita plan pegi Istanbul' sebab memang menarik sangat tempat yang dorang shooting. Confirm ramai orang pegi Istanbul tahun ni. Maka dengan ini kitaorang pun telah membuat plan mahu mengumpul duit untuk terbang ke Istanbul ;-) 


Salah satu tempat dorang shoot ialah dia Hagia Sophia 
'Hagia Sophia is a former Orthodox patriarchal basilica, later a mosque, and now a museum in Istanbul, Turkey. Wikipedia
cantek sangat macam mercu tanda Istanbul kot sebab bangunannya yang tersergam indah..

Istanbul
pic google

Istanbul
interior dalam Hagia Sofia..unique kan    pic google

Sha if tengok movie memang suka tengok negara yang building dia unique. Especially kt Europe country, most of their buildings memang unique. Bila tengok movie ni memang terimbau je kenangan masa kt Holland & Belgium, kenangan yang memang Sha takkan lupa kan sampai bila-bila. Seriously sangat indah kenangan kat Holland & Belgium dah la first time dapat jejakkan kaki kat Negara Eropah & its FREE!! Allah je la yang tau my feeling masa tu sampai sekarang still terasa lagi.


Meh kita layan jap gambar masa trip Holland & Belgium ehh ;-)


premium beautiful trip 1
Masa ni kat Belgium..pakai baju 3 lapis still menggigil lagi

premium beautiful trip 2
ni also kat Belgium

premium beautiful trip 3
ni kat Dam Square Amsterdam..happening kat sini ..nak pegi lagi!!!!

premium beautiful trip 4
Owh teringat daku kenangan bagi makan burung ni hehe.. with Naa & Ain

In Sha Allah my DREAM nak pegi Istanbul akan tercapai tak lama lagi ;) Sekarang ni nak focus untuk pergi London/Paris dulu in March, 2013 In Sha Allah.


“Dreams are renewable. No matter what our age or condition, there are still untapped possibilities within us and new beauty waiting to be born.” – Dr. Dale E. Turner






If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Istanbul Aku Datang

Short Trip - Universal Studio Singapore (USS)

Trip to Universal Studio Singapore ni actually bulan October aritu. Just a weekend trip nak bawak Syafi & Syakir jalan-jalan and spend masa together. Syafi & Syakir memang sangat-sangat excited sebab nak naik aeroplane and nak jumpe Transformer..hehe

Sebenarnya ada cerita tragis kenapa lambat update pasal USS ni :( actually my Macbook suddenly tak boleh nak startup then Sha hantar repair kat Machine. tup tup dorang cakap hard disk dah kong memang tak boleh nak retrieve back all the data ..sedih gile kot sebab most of the gambar yang ada dalam our simcard semua dah copy dalam Macbook tapi nak buat macamana terpaksa la redha je. So, gambar yang ada masa first day di Singapore & sikit masa kat USS from my iPhone.. so enjoy

premium beautiful 2
tengah tunggu cab..Syakir not in good mood

premium beautiful 3
With my big boy Syafi yang always happy go lucky 

premium beautiful 4
at Changi airport
Masa sampai airport Singapore kononnya nak naik MRT ke hotel..sekali tengok 3 train kot kena tukar so CANCEL terus, dekat KL pun jarang naik LRT ini kan pula kat tempat orang yang tatau apa-apa..haha sungguh tidak adventerous kan ;-) 

so naik cab terus sampai Sheraton Tower, Singapore. 
Why we choose Sheraton? 
because we subscribe to Starwood Preferred Guest (SPG) 
so dapat 20% and point summore 


premium beautiful 5
spacious room & sesuai la untuk kami 4 beranak beristirehat ;)

premium beautiful 6
Syafi & Syakir paling excited nak tido hotel..layankan je la 
Satu yang Sha rasa tak best about Singapore ialah nak cari tempat makan yang HALAL. Sha tatau la kalo kitaorang tak buat research dulu ke tapi memang masa kat singapore ni terasa sangat-sangat yang trip with my business wayyy better :) ye lah semua dah sedia depan mata tinggal hadap je..hehe memang tak sama la kan dengan trip sendiri of course 

premium beautiful 7
sepanjang kat Singapore kat sini je kitaorang confident nak makan 

premium beautiful 8
Lunch at Kampong Glam Cafe, food not bad layan kan

premium beautiful 9
ni tempat wajib makan. Murtabak dia memang superb sedap..ya Allah terasa plak sekarang ni ;)

premium beautiful 10
first day just jalan-jalan kat arab street

premium beautiful 11
Syakir ni memang suka berdukung..feeling2 baby 

premium beautiful 12
masjid sultan

premium beautiful 13
tak sangka saya ada branch kat Singapore ;-) 

premium beautiful 14
hihihi comel jeekk


So, after makan & japan-jalan we all tapau Murtabak zam zam and balik hotel & rest! esoknya nak kumpul energy untuk USS pulak..but gambar kat USS ni je yang ada :(
premium beautiful 15
The Street

premium beautiful 16
face painting spiderman..excited dorang bila dapat buat ni


premium beautiful 17
bila dah berface painting ni masa jalan-jalan kat town semua orang tengok je..hehe so cuteee

 and nasib baik ada Syafi ada jugak gambar ni.....


premium beautiful 1
Mamy & Dedy ;) bukti dah pegi USS kikiki
so, itula sahaja cerita Singapore trip kami..memang kena pegi lagi ni tak puas hati sebab semua gambar hilang..insyaAllah dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki kita berjumpa lagi di Singapore ;-)






If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Short Trip - Universal Studio Singapore (USS)

Motivational Qoutes



Dare to live the life you have dreamed for yourself.
Go forward and make your dreams come true.



It's not about having the skill to do something. It's about having the will, desire & commitment to be your best.

Stand up to your obstacles & do something about them. You will find that they haven't half the strength you think they have. 



Don't give up on things when you think you can fight for it. 
It's difficult to wait but it's more difficult to regret.


Most people are stronger than they know. 
They just forget to believe in it sometimes. 


Confidence is everything. 
From there, it's only a small step to winning.



Everybody wants happiness, nobody wants pain; but you can't have a rainbow without a little rain. 







If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Motivational Qoutes

SM/SSM Seminar Was A SUCCESS!!

Thank you so much to CDM Razali Zain & CDM Hanis Haizi sebab menganjurkan seminar yang sangat bermanfaat kepada new beginners in our business iaitu Seminar SM/SSM. Sha boleh katakan yang seminar ni sangat-sangat berprestij & very informative untuk usahawan baru dalam business Premium Beautiful.


premium beautiful
Registration Counter..thanks to all committees!

Alhamdulillh overall seminar went well & very successful seminar. Lebih dari 350 Green Leaders Group (GLG) all over Malaysia datang to Holiday Inn, Glenmarie seawal pukul 8 pagi sampai pukul 6 petang. 


premium beautiful 2
view from ballroom...Green Leaders Group!!

premium beautiful 3
food not bad
premium beautiful 4
My biz partner bakal CDM Shaliza Aziz as an emcee of the day!!! Congratss darling coz u did a great job!!!! handle this big seminar successfully
premium beautiful 5
First session by CDM Adibah mengenai Takwim & jadual masa. Ape yang kita boleh achieve in this business. 
Session kedua, CDM Alfath (gambar tiada) ajar macamana cara nak fully utilise kan penggunaan Social Media Marketing in our business. Rata-rata orang ingat penggunaan Internet ni straight forward but dalam green leaders group ada rahsia yang tersembunyi. Syukur bernaung di bawah GLG sebab menggunakan platform Internet yang betul sehingga jadinya orang cari kita bukan kita cari orang..

premium beautiful 6
Sha untuk 3rd Session, bagaimana cara nak dapat Appointment using Social Media Marketing, In GLG kitaorang tak pernah apply konsep redah. We focus on professionalisme to run the business. Nak tau macamana? contact Sha k 

premium beautiful 7
Session seterusnya by CDM Naa, cara semasa appointment pun kami ajar. Sebab dengan cara yang betul lah seseorang tu boleh jadi usahawan yang berjaya & berkualiti. Berjaya pasti ada cara& gagal pasti bersebab..

premium beautiful 8
All CDMs & DDMs sama-sama mengiringi CDM Hanis Haizi

premium beautiful 9
Great session from our mentor & sifoo, CDM Hanis Haizi. From a plain housewife become a very successful entrepreneur & Alhamdulillah I'm one of her protege..
premium beautiful 10
BIG FAMILY & it's only quarter of US  GREEN LEADERS GROUP!!!

premium beautiful 11
my business partners, semoga kita terus kekal bersama dalam business sampai bila-bila yeh

premium beautiful 12
love u olsss!

premium beautiful 13
DSM Ain yang jauh dari JB temankan rakan kongsi, jarak bukan penghalang & buat sesuatu untuk business tanpa alasan..congrats dear!
premium beautiful 14
DSM Ekah, sebelum ini focus on Insurans & Unit trust tapi now she focus on this business after she qualified FREE Trip to LONDON & PARIS

premium beautiful 15
Bakal CDM Shaliza & her protege Ain & Fetty, protege yang datang all the way from Johor Bahru

premium beautiful 16
Rakan-rakan seperjuangan CDM Naa, Me, CDM Adibah & CDM Mai.
Misi & visi kami sama dan Alhamdulillah kami berjaya dengan sentuhan emas CDM Hanis & CDM Raz. Blessed.. 

premium beautiful 17
bonding antara kami semua sangat kuat, from strangers kami jadi sahabat sejati..

premium beautiful 18
my backbone, my advisor, my PA & my everything la ..thanks mr hubby for always been there for me 
Last but not least.. untuk yang masih tercari-cari side income Let's be part of Green Leaders Group..insyaAllah with the right Leader & Guidance and just follow EACH & EVERY steps yang mentor dah buat YOU too also can succeed !!


012-2151541
kebayalabuh@gmail.com





If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
SM/SSM Seminar Was A SUCCESS!!