Ads

Advertisement

Wishlist 2013 - Impian Jadi Nyata

Seperti biasa masuk new year confirm ada Wishlist or Azam untuk tahun baru. Sama juga macam Sha memang every year ada je azam or wishlist yang akan try untuk achieve. Dengan kata lain azam ni pun angan-angan hehe.. saya memang suka berangan sebab berangan itu free.. so tak salah untuk berangan hehe..

Last year 2013, Sha ada wishlist for handbag. Sha memang menggilai handbag and rasanya semua perempuan pun sama haha naik pening suami-suami melayan kehendak handbag isteri-isteri. Tak kisah berapa harga handbag sekali pun tetap juga nak beli kan.. So, rentetan dari last year punya entry Wishlist 2013 - Handbag Sha just nak share apa Impian handbag Sha yang telah menjadi kenyataan  ;-)


First Sha nak :-


Lady Dior - Patent Leather : Tak jadi realiti lagi, InshaAllah will get it soon ;-)

Second wishlist :-

Chanel Flap in iridescent grained calfskin. Yang ni Fall/Winter 2012-13 collection. Cantekkan color ni ;)

Above is the original wishlist, but Alhamdulillah I got mine the Chanel Flap in Beige Caviar. The most kesayangan bag so far. Bought at Harrods, London on March, 2013 during our free trip to London/Paris. Alhamdulilahh



Wore it during Bella TV interview session

My 3rd dreams handbag :-

LV Alma BB - Piment Color : Tak tercapai lagi ;) Macam tanak dah haha


Next dreams bag :-

Mulberry Alexa - Berry Small Grain Calf Nappa : Tak tercapai lagi..tapi jauh disudut hati nak..husband cakap design biasa je. so tatau nak proceed ke tak haha


Last wishlist handbag 2013 :-


Balenciaga Classic First Cassis

Alhamdulillah i got it!! ni pon antara handbag tersayang. Handbag ni paling Sha suka sebab senang boleh lenjan ke mana sahaja. Macam nak beli color lain pun ye gak ;-) I bought mine the yellow color



And last but not least ....


Chanel Wallet

Tapi..bila sampai je Paris, jadi rambang mata. Sebab pergi butik Dior dulu and tengok wallet dior comes with chain. Makanya terus beralih arah ke Dior. Alhamdulillah tak dapat Chanel wallet dapat Dior wallet with chain in patent leather. Love it so much because can convert into sling clutch bag




Boleh jadi clutch

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaan ini, itu je mampu Sha ucapkan bila my dreams comes true. Setiap orang ada impian and dreams masing-masing terpulang macamana kita nak gapai dan capai setiap apa yang kita impikan. Mungkin ada orang tak suka handbag tapi suka benda lain, it depends to individual but pada Sha Alhamdulillah mata keranjangku terhadap handbag telah tercapai and insha Allah for 2014 ada IMPIAN lain yang lagi MENCABAR untuk Sha capai..will share in the next entry inshaAllah..


“If you can’t believe in miracles, then believe in yourself. When you want something bad enough, let that drive push you to make it happen. Sometimes you’ll run into brick walls that are put there to test you. Find a way around them and stay focused on your dream. Where there’s a will, there’s a way.” 
― Isabel LopezIsabel's Hand-Me-Down Dreams






If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Wishlist 2013 - Impian Jadi Nyata

Kangkung oh Kangkung

Issue yang tengah trending sekarang ni kat Media Social ialah Kangkung..If tengok tweet kat twitter pun semua pasal kangkung even BBC News pon trending mengenai kangkung. Sebelum ni kita just tau kangkung goreng belacan je kan..tak penah tau apa kelebihan or kebaikan kangkung pon. 

Hahhh jom kita jadi ilmuan sikit mengkaji mengenai kangkung...


pic google


KANGKUNG

Nama Saintifik : Ipomea reptans
Kangkong merupakan sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai sayur-sayuran dan di tanam sebagai makanan.

Nama umum
Indonesia: Kangkung darat, kangkung
Malaysia: kangkong kampung
Filipina: Kangkong
Thailand: Phak boong ban
Inggeris: garden morning glory


pic google

Tanaman dari India yang menyebar ke Malaysia, Burma, Indonesia, Cina Selatan, Australia, dan bahagian negara Afrika ini disebut juga Swamp Cabbage, Water Convovulus, dan Water Spinach. dan merupakan tumbuhan yang boleh dijumpai hampir di mana-mana kawasan berair. Paling senang nak hidup kat tepi-tepi parit. 

Kalau kat kampung orang tak heran pun nak beli kangkung, amik je tepi parit. Kat bandar je kangkung ni laku dibeli orang 


Kelebihan Kangkung
Kangkung kaya vitamin A, B, C, mineral, asid amino, kalsium, fosforus, karoten, dan zat besi. Mengatasi sembelit karena kandungan seratnya yang tinggi terutama pada bahagian batang, bersifat antiracun, diuretik (pelancar kencing), antipendarahan, antiradang, dan sedatif (penenang/ubat tidur). Sebab itu, tidak hairan bila kita mudah mengantuk setelah makan banyak dengan menu kangkung

Moralnya kalo time lunch tu jangan gedik nak makan kangkung belacan, menu kangkung hanya sesuai dimakan pada waktu malam sahaja :)


Boleh mengurangi haid yang terlalu banyak, mengatasi keracunan makanan, kencing berdarah, kencing tak lawas, menghilangkan ketombe, dan buwasir berdarah.


Sebagai kegunaan luar, kangkung boleh digunakan untuk mengubati bisul dan radang kulit bernanah.


Kangkung lagi segar kalo ditanam kat sumber-sumber air macam ni      pic google

Amazing!! Hanya sekadar tumbuhan yang senang hidup di tepi parit tapi banyak betul kelebihan kangkung kan. So, jangan memperkecilkan sayur kangkung yang hanya sekadar sayur parit ini ye sebab banyak khasiat kangkung yang kita semua tak tau. 


Pesanan Penaja : Didik anak-anak makan sayur dari awal supaya dah besar tak de masalah untuk mereka makan sayur :)





If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Kangkung oh Kangkung

Let's Enjoy The Videos

2013, trip yang paling Sha enjoy ialah ke London, Paris & Korea. It was most memorable and exciting trip for 2013. From the video pun can show how excited I'm with the journeys. Trip ramai-ramai ni memang sangat-sangat enjoy and seronok. During London & Paris trip kami dah rasa stranded for about 36hours. Can't imagine if trip to kami berdua husband & wife je..tp disebabkan ramai-ramai dekat 2 bas stranded berjam-jam pun tak rasa lama. Still rasa lagi feeling masa stranded kat St. Pancreas Station berjam-jam duduk kat Starbuck.. yeah definitely London & Paris trip was the sweetest trip ever in my business journey and I'm hoping for more memorable and sweetest trip in the future..inshaAllah..So, let's enjoy these videos and wait for our GOLD COAST, AUSTRALIA video soon!!!



London & Paris Trip






Korea Trip







If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Let's Enjoy The Videos

Shanghai Trip for FREE

Let's join our journey to Shanghai for FREE...
Alhamdulillah this is the first trip to open the year 2014 & inshaAllah more to come CONFIRM!!


Whatapps / Call Sha : 012-2151541
Email : sha@shakhalid.com








If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Shanghai Trip for FREE

Diamonds 2014

Morning lovelies

Lama betul Sha tak update blog..been busy dengan preparation untuk Syafi & Syakir naik sekolah. But Alhamdulillah we managed to handle a special class to my diamonds & leaders in the making. I think this is really a good start for 2014 chapter. Semoga Allah semakin permudahkan setiap perjalanan & perjuangan dalam hidup dan business.


Congrats and Thank you so much Sue ambil tanggungjawab sebagai emcee of the day

Mr Husb Zaer sharing the tips using Social Media in business

TEAMWORK and KNOWLEDGE are the key to success in this business. So, selagi termampu Sha and husband akan beri ILMU yang terbaik to all my partners untuk sama-sama berjaya dalam business yang penting KERJASAMA & DON'T GIVE UP

nyanyi lagu 

peluk-peluk sikit bagi kasih sayang wujud dalam hati kami

All under 1 wings. Proud of them Sue, Alin, Yaya, Shima, Fuza & Ina

Me & Yuz

Shanghai here we come!! InshaAllah

Sepanjang perjalanan Sha dalam business ni almost 3 years, satu benda or perkara yang buat Sha betul-betul sayang dalam business ialah bonding yang terbina antara kami sesama partners. Semoga kami terus berjaya & ikatan ukhwah terus kekal utuh ameennn


” …And never give up hope of Allāh’s Mercy. 
Certainly no one despairs of Allāh’s Mercy, 
except the people who disbelieve.”
[Quran, Yusuf12:87]






If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Diamonds 2014

Boleh Ke Sara Hidup?

Selamat Tahun Baru 2014!

2013 yang ditinggalkan penuh makna, 2014 bakal mendatang dengan harapan yang menggunung.

Topik yang tak lekang sekarang ni adalah sara hidup kita tahun ni, akan terus meningkat. Surf punya surf kat internet & Sha buat research sikit, memang 2014 akan jadi tahun yang mencabar. Jom tengok calculation untuk kos hidup sekarang:


Itu baru expenses apa yang perlu. Sesetengah orang maybe lebih lagi. Bagaimana dengan:-

  • Saving education anak-anak
  • Saving untuk family vacation
  • Insurans anak-anak
  • Sewa rumah/Saving downpayment rumah
  • Tambahan belanja mak & ayah

* hopefully, tak la naik banyak sangat

* realiti harga rumah sekarang, macam mana dengan rumah yang selesa untuk keluarga?

* Kos pendidikan pada 2024 (tak jauh pun, klu anak sekarang darjah satu, 7 tahun, by the time 2024 dah masuk universiti)

Daripada merungut pasal inflasi, harga tol naik, harga rumah naik dan sebagainya, kita patut take charge hidup kita. Kebanyakan yang naik tu adalah di luar kawalan kita. Apa yang kita boleh buat adalah:

 Tambahkan Income! 

Kita boleh kurangkan expenses, tapi amat-amat terbatas, sebab even belanja kita pun dah tahap basic, nak kurang kat mana lagi?

Sha nak invite anda semua bersama dengan team Sha. Kita bukan setakat cover expenses harian, tapi capai apa yang tak pernah imagine sebelum ni.

You can always contact Sha. Just listen, and you decide for yourself.

Sha Khalid
012-2151541
sha@shakhalid.com
your business coach

#teamaces





If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Boleh Ke Sara Hidup?