Ads

Advertisement

Persediaan Ramadhan : Min Kaffe

Persediaan untuk sambut Ramadhan. Especially yang memang dah biasa berpuasa dengan Mineral Coffee aka Min Kaffe.

Yang tak biasa pun boleh biasakan InshaAllah boleh membantu untuk cergas ketika berpuasa.

Kenapa?
Sebab Mineral Coffee diformulasikan dengan Garam Buluh berorganik maka ianya membekalkan pelbagai mineral terutamanya Magnesium yang merupakan mineral penting untuk jantung dan Garam Buluh ni bersifat alkali. Sifat alkali ini akan meneutralkan asid di dalam badan kita. Especially kalau puasa, penghasilan asid di bahagian perut memang berlebihan inshaAllah korang akan rasa selesa dan tidak pedih perut/ lapar di siang hari.






If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Persediaan Ramadhan : Min Kaffe

Tips Ibu Menyusu Berpuasa

Just sharing this entry untuk ibu-ibu yang menyusu & especially untuk my reference juga. Got these from Facebook. Tapi u know la kalo Facebook cepat je hilang info kalo dah takde kat news feed. So to be safe Sha share here untuk berguna juga pada ibu-ibu di luar sana

Credit to fb Pertama Hati Bonda



TIPS UNTUK IBU MENYUSU :-


1. Pasang niat dan memohon dari Allah agar di permudahkan urusan serta niat baik kita menyusukan bayi kita. 

Ibu boleh cuba doa ini atau apa sahaja doa yang sesuai.

Berdoa : “Ya Allah, aku ingin menyusu anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”.



2. Jangan skip sahur. PERLU bangun makan sahur kerana makanan yang kita makan ketika bersahur membekalkan tenaga sepanjang hari kepada kita. Lagipun, bersahur kan sunat





3. Banyakkan minum air kosong. 2-3 liter sehari adalah sangat penting buat ibu yang menyusukan bayi. Seeloknya sediakan satu bekas minuman khas yang kita boleh sukat berapa banyak kuantiti air kita minum. Ibu-ibu boleh minum air kosong bermula dari waktu berbuka hinggalah ke waktu imsak ke esokkan pagi nya. Dalam tidoq je tak minum air hihihi



4. Makan banyak kurma. Sha kalo bersahur memang makan 3biji kurma sekurangnya. Berbuka pun 3biji kurma. Kurma terbukti bnyak khasiat dan tenaga. Sunnah juga 😊😉





5. Makan banyak buah-buahan, sayuran, sup dan makanan berkuah. Buahan dan sayuran mampu beri khasiat dan tenaga pada badan. Cuba elakkan dari makan terlalu kerap makanan yang bergula dan bergaram. Kerana, ia akan menyerap lebih banyak air yang ada pada tubuh kita.



6. Yang ini penting. Sha memang wajib sahur dan berbuka makan nasi. Nasi jadi sumber karbohidrat dan kaya dengan serat. Maksud disini, kalau boleh pastikan ambil nasi dalam portion pinggan sihat setiap hari. Jangan tak makan nasi pula. Ambillah walau sedikit. Alternatif Sha ada sediakan juga oat. Kot la muak hari-hari sahur nasi kan ;-)



7. Kerapkan menyusu bayi. Walaupun bunyi macam akan penat, tapi produksi susu akan jadi baik. Jika anda ibu bekerjaya pula, perlu pam susu sekerap yang boleh ataupun ikut jadual mengepam biasa di tempat kerja.


Seeloknya bangun awal sebelum bersahur untuk pam susu. Kemudian, makan kurma dan bersahur serta minum banyak air sebelum waktu imsak. Yang ni memang terbukti, masa puasa ganti haritu siap breast rasa penuh dengan susu. Memang kena kerapkan baby menyusu masa kita puasa ni, konsep Demand & Supply




8. Kenal pasti milk booster anda sebelum mula bulan puasa dan sepanjang berpuasa boleh kerap ambil milk booster anda. Milk booster adalah berbeza mengikut individu. Milk booster Sha BV Alfalfa & Mineral Coffee. Mesti minum panas waktu sahur dan buka. Alhamdulillah, berkesan & bertenaga. Pluss masa sahur tu minum 2 gelas air masak suam..fuhh memang rasa segar


ni Promo Pakej, Alhamdulillah ramai yang berkesan :-)

9. Jika perlu, ambil supplement untuk memastikan badan sentiasa bertenaga, mood sentiasa ceria dan production susu sama malah lebih lagi dari sebelum berpuasa. Masa Syakir dulu (7 tahun yang lalu) Sha memang beli kapsul Alfalfa untuk tambah susu. Tapi sejak ada BV Alfalfa cecair ni, apa Sha buat just campur sesudu BV Alfalfa dalam Mineral Coffee..hasilnya Alhamdulillahhh memang mantap!




10. Sentiasa berfikiran positif serta ceria. Berpuasa dan menyusukan memang sukar. Tapi kita yang mengawalnya dengn bantuan Allah dan suami. Banyakkan berzikir Ya Wahab, Ya Matin dan elakkan tekanan.Tekanan boleh ganggu produksi susu dan enzimnya. 





OK! tu je...Semoga Puasa kita diterima Allah & segala kesukaran menjadi mudah..inshaAllah

Selamat Berpuasa chuolsss !





If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Tips Ibu Menyusu Berpuasa

RAMADHAN OFFER : PREMIUM BEAUTIFUL CLASSIC & ELEGANCE

premium beautiful set offer

For a LIMITED TIME and LIMITED PIECES only, Sha nak bagi offer terbaik untuk set Premium Beautiful sempena kedatangan RAMADHAN

Jangan fikir banyak kali nak beli Premium Beautiful. Premium Beautiful ni long term investment akak-akak dan adik-adik. Kalau bukan kita yang jaga diri kita sendiri sape yang nak jaga. Tutupkan yang menggelebeh-menggelebeh tu cepattt.

Contact Sha SEKARANG untuk limited offer ni.

SMS/CALL : 011-37758674



If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
RAMADHAN OFFER : PREMIUM BEAUTIFUL CLASSIC & ELEGANCE