Majestic Istanbul : Day 1 - Hagia Sophia

Day 1 di Istanbul

Sejurus sampai di airport, suasana agak suram sikit. Sebab masa kami datang tu baru sahaja beberapa hari berlalu peristiwa earthquake di Gaziantep

Alhamdulillah perjalanan kami semuanya lancar. Sampai airport bas kami pun dah sedia menunggu, cuaca memang sejuk time tu. Cakap pun berasap mulut and honestly sangat bersyukur and at the same time excited sebab dah sampai Istanbul ๐Ÿ˜


First destination kami di bawa ke Hagia Sophia & Blue Mosque. tapi sedih sebab Blue Mosque tengah under construction time tu. So, hanya dapat bergambar dari jauh sahaja.

beautiful Istanbul

nak habaq ni sepanjang jalan kat area Hagia Sophia & Blue Mosque ni penuh dengan anjing yang besar-besar. fuhhhh iols dah la takut anjing, dengan anjing turkiye yang besar gile memang jauh beza dengan anjing Malaysia ye ( selingan hihi) Dan banyak jugak stall yang jual Jagung Bakar & chestnuts. 

Actually kami plan nak solat zuhor-asar di Hagia Sophia, tapi memandangkan waktu asar pun dah nak habis dan ramai gile orang beratur nak masuk so kami pergi cari masjid yang berdekatan untuk solat jama' zuhor-asar. FYI, untuk masuk ke Hagia Sophia tu kena beratur dan biasanya Q teramat la panjang. 

latarbelakang Blue Mosque
dua masjid ni bertentangan sahaja..

latar belakang Hagia Sophia


nampak tak bendera tu, dari situ start Q

Kami datang semula untuk masuk ke Hagia Sophia for maghrib, time ni orang dah tak ramai. Masa ni maghrib so dorang tutup untuk masuk ke bahagian dalam tu. Sha dapat ambil kat sini je. 


Hagia Sophia ni sangat-sangat cantik dan unik dan pastinya penuh dengan sejarah. Bermula sebagai sebuah gereja ketika zaman Byzantine. Selepas kejatuhan Constantinople kepada empayar Uthmaniyah, Sultan Muhammad al-Fatih telah menukar Gereja ini menjadi masjid. Selepas tu dijadikan muzium oleh kerajaan Republik Turki. Dan Alhamdulillah akhirnya pada tahun 2020 ianya dijadikan semula sebagai Masjid. 

Cuma rasa tak puas duduk dalam ni sebab kami nak ke destinasi seterusnya untuk dinner. 

Sedap wooo makan jagung bakar ketika sejuk

Majestic Istanbul : KLIA - Dubai - Istanbul

Assalamualaikum & morning

Alhamdulillah akhirnya dapat juga siapkan entry trip ke Istanbul ni. Simpan memori Istanbul ni dalam my blog selagi masih fresh di ingatan setiap kenangan. Actually Istanbul ni sponsored trip dari SHOM untuk semua usahawan berjaya capai target sebagai reward. Alhamdulillah tercapai juga impian Sha & husband nak ke Istanbul. Istanbul ni salah satu wishlist  negara yang kitaorang nak pergi. 

we are in bus B : Majestic Istanbul

Our flight is on 10.2.2023 (EK343 KUL / DXB (0145-0505). We flew by Emirates, transit 5 jam di Dubai airport. Dan flight ke Istanbul EK123 DXB / IST (1015-1425)

tq pasangan mentor cdm hamisah dan cdm badrol sudi hantar kami

muka excited 

Awalnya nak keluar la pegi Burj Khalifa. Tapi we all cancel la last minit sebab macam tak sempat nak keluar dari airport. So, Sha booked G-Force Health Club  untuk mandi dan bersiap sebelum meneruskan perjalanan ke Istanbul. $31.54 untuk berdua. Actually dalam airport Dubai ni banyak private shower facilities. so dah fresh tu baru la we ols jalan2 dan makan sementara tunggu our flight to Istanbul

G-Force Health club.

I'm back after 8 years, 2015 masa p Hungary pun transit Dubai

Kalini honeymoon trip dengan husband 



Alhamdulillah after 4 jam 40 minit kami selamat sampai di Istanbul. inshaAllah Day 1 in Istanbul next entry Sha sambung.

Tempat menarik di Pulau Pangkor

Assalamualaikum & morning gais

Harini Sha nak kongsi sikit tempat-tempat menarik yang korang wajib pergi bila dah sampai ke Pulau Pangkor.

Sebelum tu meh cite sikit. Untuk nak ke Pulau Pangkor tu korang boleh guna jalan Kuala Selangor - Sabak Bernam - Sekinchan - Lumut. Basically macam Sha dari Sg Buloh amik masa dalam 2 jam setengah la nak sampai ke Lumut. Korang boleh park kat Marina Island Jetty Terminal. Kat situ ada parking banyak. If nak dekat dan selesa amik la VIP parking. Macam Sha aritu peak season so parking sehari RM36. Dekat nak masuk ke Jetty & lebih secure inshaAllah.

Kami dah beli tiket feri siap2 kat online, sebab lebih mudah nanti masa nak masuk tu dorang akan scan je QR ticket kita tu. Korang boleh beli tiket online kat sini . So pilih la waktu yang korang prefer. Dari Jetty Marina ke pulau tu dalam 10 minit je .. tiket feri RM5.94 untuk kanak-kanak dan RM10.80 untuk dewasa untuk one way. Nanti beli je return tiket siap-siap.

free seating

Once dah sampai Pulau Pangkor tu ni antara tempat-tempat yang korang boleh masukkan dalam Itinerary kay..btw kalo nak puas pegi laa 3 hari or 4 hari..kalo 2 hari tu macam sikit naaaww masa nak explore Pulau Pangkor tu...

Disebabkan check in hotel kol 3, so first day tu memang kena rileks je, so korang boleh laa jalan-jalan kaki kalo duduk kat area Pasir Bogak untuk ke Duty Free yang berdekatan. Macam kami duduk kat Alun Retreat tu jalan kaki ke Coral Bay, Duty Free. Coklat murah sama je macam Langkawi, nak DAIM, Peppero semua ada. Nak cari pinggan mangkuk Corelle semua ada yek..hehe



Hari ke-2 tu kami spend masa untuk aktiviti Island Hoping dan snorkelling. Kat Pangkor ni biasanya tempat kita duduk tu confirm ada servis ni. So, nak book awal sebelum pegi boleh masa dah sampai tu pon boleh. 

ini servis Island hoping yang kami ambil. Sewa satu bot untuk kami sefamili je
kat Coral Bay. Memang best, ayaq pun bersih
aktiviti yang paling anak-anak enjoy

Untuk snorkelling ni better la beli snorkel tu siap2. Kat Decathlon semua ada. Dorang ada sediakan juga, tapi musim2 C-19 ni better bawak sendiri punye. Aktiviti ni amik masa separuh hari juga. Biar betul-betul puas dorang berendam laa..petang tu memang tido dan masa untuk rehat kat bilik hotel.

Hari ke-3, kami sewa kereta. If nak sewa motor pun boleh sebab berlambak motor kat Pulau Pangkor ni. Sewa kereta rate dalam RM100-RM150 sehari. So, masa ni laa kami dok pusing-pusing Pangkor. 

Pergi Masjid Terapung, Masjid 1000 doa, Dutch Fort @ Kota Belanda, pastu cari laa ikan bilis. Ikan bilis agak competitive juga harganya. Actually kat area jeti pun banyak juga.

Batu Bersurat

Cari ikan bilis di Hasil Laut Pak Su

Melawat Kota Belanda

solat di Masjid Al-Khairiah @ Masjid seribu doa



Masjid Terapung Al-Bad @ Masjid seribu selawat 

dah duduk tepi pantai of course laa kita mengejar sunset 

Dan hari ke-4 tu sebelum berangkat pulang, puaskan la diri kita nak anak-anak berendam di lautan. Boleh laa penuhkan masa dengan aktiviti air. Boleh berkayak, banana boat, jet ski dan sebagainya.. Macam kami berkayak. sejam RM30 memang puas laa anak beranak naik.

So, ini lah antara aktiviti yang korang boleh buat bila sampai Pulau Pangkor. Boleh rancang aktiviti korang kat sini..seronok sangat dan kos ke Pulau Pangkor ni pun tak mahal..jom kita cuti-cuti Malaysia :)


sedikit info untuk korang 

FREE trip ke Istanbul Turki : Business Achievement

Assalamualaikum & Salam 4 January 2023 

Syukur Alhamdulillah penutup 2022 dapat berita gembira daripada SHOM (Sahajidah Hai-O Marketing) yang Sha salah sorang dari qualifiers trip percuma ke Istanbul, Turki.

Alhamdullillah...

Untuk yang baru jadi pembaca blog Sha, actually free trip ni antara salah satu benefit yang kita akan dapat sebagai seorang usahawan SHOM. Kalo sebelum pandemic dulu 2 kali setahun SHOM akan bagi free tiket melancong ke luar negara ni. Dan last trip yang Sha pergi before pandemic ialah Bangkok & Pattaya. Lepastu dah pkp 2 trip Sha qualified iaitu CLUB MED Cherating & Jeju Island. 

Ok back to cerita Istanbul ni, inshaAllah kami akan terbang ke Istanbul pada 10 Februari 2023. So, nanti ada kesempatan Sha akan kongsi moments di Istanbul ye inshaAllah

Mengikut plan SHOM, di bawah ni antara tempat-tempat yang akan kami lawati nanti ...tengok poster yang company share ni pun dah rasa sangat-sangat teruja..mana taknya trip ni memang fully sponsored dari tiket flight, hotel, makan, dan semua aktiviti termasuk hot air balloon. Memang bawak duit poket untuk shopping kat Istanbul je...Alhamdulillahhh 

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak engkau dustakan?" -Surah Ar-Rahman

Sebab tu Sha memang sangat-sangat bersyukur dengan peluang berbisnes dengan SHOM ni, nikmat melancong percuma tengok bumi ciptaan Allah...Subhanallah Allahuakbar memang sangat menakjubkan


Yang Sha sangat teruja ialah nak bermalam di Cave Hotel 

Hot air balloon ni antara tarikan Cappadocia, dan semua ni termasuk dalam pakej tak perlu keluar duit utk bayar tiket Allahuakbar

Hagia Sophia, Blue Mosque, Topkapi palace & Bosphorus cruise

InshaAllah semoga Allah izikan Sha & suami dan SHOMpreneurs semua untuk sampai ke Istanbul February, 2023 nanti.

Yang memang kaki travel, next free trip ialah ke Bandung Indonesia surgaaa shopping untuk para wanita ni ...jommmss korangg mula langkah pertama 2023 dengan buat extra income dan dapat FREE TRIP ke BANDUNG INDONESIA, yang penting bisnes TANPA MODAL & TANPA SIMPAN STOK. Boleh Wassap Sha anytime nanti Sha boleh kongsi details untuk uols mulakan bisnes ok - 01137758674

Recap 2022 & Welcoming 2023

Alhamdulillah 2022 telah melabuhkan tirainya...terlalu banyak pengalaman manis sepanjang 2022 untuk disyukuri.

So, sebagai kenangan di blog shakhalid.com ni wajib laa kita simpan di sini memori-memori indah 2022 untuk tatapan anak cucu inshaAllah 

Pembuka Tahun 2022 kami busy dengan persiapan untuk ke Umrah Mac, Alhamdulillah Allah permudahkan semua urusan kami menjadi tetamuNya.

Februari, 22 sedikit ujian buat kami bila 1 family dijangkiti dengan virus c-19. Alhamdulillah tiada yang serious. Sedikit cabaran juga untuk kami sebab nak fly menunaikan umrah bulan 3 kena buat pcr -ve, syukur Alhamdullilah di hari nak bertolak tu syarat Arab Saudi nak RTK je so mudahlah our process untuk dapakan result -ve tu...memang kenangan sungguh untuk cabaran c-19 dan nak lepas result untuk fly ke umrah..semua ni memang kenangan untuk kami sekeluarga

penuh ubat-ubatan dengan test kit

simpan la sini

Alhamdulillah kenangan yang paling berharga ialah menjadi tetamu Allah. Our umrah trip bermula 7/3-18/3/2022. Kami masuk Madinah dahulu dan kemudian ke Makkah


Lepastu busy dah dengan raya, anak2 sekolah, business activities Alhamdulillah dengan segala pencapaian bisnes yang diperolehi sepanjang tahun 2022 especially trip ke Istanbul (ni nanti Sha buat post lain la ye), personal activities dan sempat la buat short trip ke Cameron dan Penang. tuptap tuptap kejap sungguh masa berlalu dah nak sampai ke penghujung 2022 dah...Dan penutup 2022 dapat bawa anak2 bercuti ke Pulau Pangkor Alhamdulillah


Semoga 2023 lebih baik lagi untuk kita semua. Semoga Allah sentiasa mengurniakan taufik dan hidayahNya sepanjang perjalanan 2023. Dipermudahkan segala urusan dan sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah SWT...Amin Ya Mujib

Alun Retreat, Pulau Pangkor

Alhamdulillah niat nak bercuti sekeluarga ke Pulau Pangkor Allah permudahkan, cuaca pun cantik cerah sepanjang kami di Pulau Pangkor.

So, masa kat Pulau Pangkor ni kami stay di Alun Retreat kat Pasir Bogak. Disebabkan homestay ni best, dan pada Sha sangat berbaloi maka haruslaa kita kongsi2kan. Mana tau ada blog readers Sha mencari tempat nak stay kat Pulau Pangkor ni boleh la cari Alun Retreat ni okk

Sha attached kat sini video TikTok yang Sha review tentang Alun Retreat ni ok. So, enjoy the video & jangan lupa Like, Follow & comment laa di Tiktok Sha nanti Sha follow korang juga ok ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜ 

https://vt.tiktok.com/ZS82qFS8y/




Premium Beautiful corset : Berbaloi & mampu milik


Assalamualaikum & morninggg semuaaa

Tik tok tik tok tik tok … dalam masa beberapa hari dan  beberapa jam sahaja lagi kita akan melangkah ke tahun 2023 inshaAllah ๐Ÿคฒ๐Ÿป

Semoga Allah SWT sentiasa merahmati kita dalam kasih dan sayangNya

So, sempena dengan penutup 2022 ni seperti biasa Sha bawakan offer Premium Beautiful untuk peminat2 Premium Beautiful. Click sini utk info lebih lanjut tentang Premium Beautiful ok

Harga memang sangat2 luarbiasa, senang cerita semua peringkat umur dan pekerjaan boleh rasa pakai Premium Beautiful ni. 

So, wassap Sha ok, sebab Sha akan bagi harga mampu milik ni untuk 20 orang terawal sahaja 011-37758674


Pilih Therapants sebab ada LIFETIME WARRANTY SERVICE

Assalamualaikum & salam sejahtera untuk semua my blog readers 

Harini Sha nak kongsi cerita sikit tentang Therapants ni. Actually cerita ni baru je Sha dapat 31/10/2022 aritu.

Gini ceritanya...30/10 aritu dalam pukul 1 tengah hari Sha ada dapat misscall dari sorang pemanggil yang tak dikenali, beberapa minit lepastu dapat pulak wassap. 'Saya kak Yatie, Interested dengan Therapants' Dan Sha tengok nombor wassap tu sama dengan nombor misscall tu terus la Sha call.

Kak Yatie ni sebenarnya pengguna tegar legging terapi, dia pernah pakai satu jenama yang lain sebelum ni.

'Akak pakai sampai lunyai dah sha, siap berlubang-lubang dah legging tu, akak tanya seller yang akak beli tu boleh tak akak nak hantar repair..tapi seller tu cakap legging tu takde service untuk repair dan takde cover warranty untuk repair.' - kak Yatie

Kak Yatie memang sangat2 frust laa, sebab ibaratnya beli pakai buang je legging tu. Harga bukan murah hampir mencecah RM800 katanya. So, di sebabkan kak Yatie dah kecewa dia pun cari laa kat internet apa lagi legging terapi yang ada kat Malaysai ni dan Alhamdulillah jumpa Therapants ni. 

Maka melalui blog sha ni la kami bertemu. Alhamdulillah Kak Yatie pun dah selamat pakai Therapants untuk pergi travel ke Europe.

Begitu laa ceritanya, bila kita membeli barang ni memang mencari yang alah membeli menang memakai. Biar rasa macam mahal sikit pada awalnya tapi kita tau value barang yang kita beli tu. Kalau dah ada warranty lifetime tu inshaAllah barang tersebut ada value yang tersendiri. Sebab tak semua company berani commit untuk beri warranty lifetime.

Kat bawah ni Sha bagi contoh bagaimana Therapants ni di cover untuk dapat Lifetime Warranty


yang ni case koyak di kelengkang. If zip rosak pun boleh hantar repair

Alhamdulillah sejak dari produk Premium Beautiful hingga laa ke Thera Series (Therapants, Theravest, Thera Short Bra) semuanya ada cover untuk lifetime warranty service percuma. Korang beli sekali dan boleh pakai berkali-kali inshaAllah

Nak pakai Therapants & dapatkan size yang sesuai dengan harga kasih sayang?

Boleh wassap Sha kay 011-37758674


Gua Hira', Jabal Nur - Umrah Mac, 2022

Assalamualaikum untuk semua yang sedang membaca blog Sha ni

Semoga semuanya sihat-sihat belaka. Dan Sha doakan juga untuk yang membaca ni dijemput Allah SWT untuk menjadi tetamuNya yang paling istimewa untuk menunaikan ibadah umrah & haji inshaAllah ๐Ÿ’– 

Punya laaaaa lama Sha tertangguh nak share tentang perjalanan umrah Sha aritu. Tapi inshaAllah ada kelapangan ni nak kongsi juga kat blog ni untuk kenangan peribadi dan rujukan untuk sahabat2 pembaca..wahh skema gitteww hehehhe

Kalini Sha terfikir nak kongsi tentang ziarah kami ke Gua Hira' di Jabal Nur. Actually masa our first Umrah back in 2016 kami tak berkesempatan nak naik Jabal Nur disebabkan masa tu Sha tak berapa sihat. Dan untuk umrah kalini Sha dah niat dari awal lagi nak juga naik ke Gua Hira' ni sebab nak rasa pengalaman Rasulullah SAW (ุงَู„ู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง ู…ُุญَู…َّุฏٍ ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِ ุณَูŠِّุฏِู†َุง ู…ُุญَู…َّุฏٍ)

Alhamdulillah Allah permudahkan untuk kami naik. Semuanya dengan izin Allah, sebab kalo diingat balik if dengan kudrat kami memang tak sampai Sha ke Gua Hira'.

Mengikut kata mutawif, menjadi kebiasaan jemaah Malaysia ni akan naik malam sebab cuaca sejuk so tak rasa sangat naik atas tu. 

Bermula laa perjalanan kami lebih kurang pukul 10.30malam (15 Mac 2022). Berjalan dari hotel ke parking bas tu dekat je tapi dah rasa sejukk yang amat. Sha dengan selambanya berjubah je takde pakai sweater kononnya naik bukit nanti panas 

Kami naik bas dari kota Mekah ke Jabal Nur, Sha ingatkan turun bas tu terus daki bukit rupa-rupanya kami kena naik van kecik untuk ke kaki bukit. Van tu sikit punya lap, dah la kena naik bukit. Menjerit kitaorg dalam tu dah macam naik roller coaster. Korang yang penah naik ke Gua Hira' ni mesti penah experience benda yang sama kot. Tak sempat Sha nak snap gambar masa tu, hilang pahala dok menjerit sebab seriau. kenangan sungguh laa


ni kat bawah sebelum naik van roller coaster tu

Dah sampai di kaki bukit tu baru kami tunggu jemaah yang lain. Sempat la Sha dok beli tongkat nenek tua kat sini hihi. Buat bekalan kononnya nak daki Jabal Nur nanti.

Bila semua dah sampai maka bermulalah pendakian kami, tingginya Jabal Nur ni sekitar 642 meter, Alhamdulillah dah dimudahkan dengan adanya tangga. 600 anak tangga juga katanya.

masa ni gigih lagi..dengan kak yus dan kak lily. Kak lily ni power laju gile dia naik atas tu.

Happyyyy ..dengan tongkat nenek tua tu๐Ÿ˜ƒ

Honestly, memang sukar nak naik tu. Tak boleh nak bayang macamana Rasulullah dulu naik di usia baginda 40 tahun. Saidatina Siti Khadijah pun naik untuk hantar makanan pada Rasulullah. Allahuakbar besar sungguh pengorbanan Rasulullah untuk kita. Sebab tu Sha nak experience sangat naik. Walaupun Sha tau tak sama dah dengan adanya tangga dan naik pulak dalam cuaca yang sejuk nyaman je..Semoga kita sentiasa menjadi umat Rasulullah yang sentiasa berselawat kepada baginda inshaAllah 

bukitnya menegak, so memang terasa lelah tu

Jabal Nur - bukit yang sentiasa bercahaya

Alhamdulillah lebih kurang 45 minit kami mendaki tu sampai la kami ke puncak Jabal Nur. Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar, gembira tak terkira Allah je yang tahu. Tak sangka boleh sampai atas tu, walaupun sejuk dan berpeluh tapi puashati sangat2. Alhamdulillahh



perasaan yang sukar digambarkan



Pemandangan dari atas Jabal Nur

burn la segala calories nasi arab

Bukan hanya pendakian tu je mencabar, nak turun tu pun sangat mencabar. Sha masih ingat sampai sekarang, masa nak turun kaki ni jadi longlai, lembik rasa tak boleh nak melangkah, sangat tak bermaya dan sebab bukit tu menurun curam. Tapi, Alhamdulillah Allah bagi sihat, kekuatan mental fizikal dengan berpaut pada lengan husband dan tongkat masa tu tah ke mana dah, mampu seret kaki je sampai juga ke bawah.

Sha memang galakkan sangat-sangat untuk seesapa yang nak pergi umrah wajib naik Jabal Nur ni, inshaAllah pasang niat kerana Allah  pasti Allah bagi izin.