Ads

Advertisement

Kenangan Terindah - UUM

Masa trip ke Penang aritu, Sha sempat singgah UUM. Excited sangat dapat jejakkan ke UUM after 10 years ditinggalkan, last masa convo degree. Actually tak plan pun nak pergi UUM, disebabkan Sha ada business appointment kat Aloq Setar then husband pula dok bakar-bakar ajak pergi then terus la kami ke UUM. Seronok juga bila Syafi & Syakir pon excited sekali ia lah, dapat la diorang tengok tempat mommy dia belajar kan. 

Dia punya teruja tu sampai Changloon terus terimbas kenangan silam. Teringat kenangan Pasar Malam Changloon (PMC), Changloon ni pekan paling dekat dengan UUM. Kira dapat keluar dari Sintok p Changloon pun dah kira ok dah. Pergi PMC ni cari tengkorak ayam (rangka ayam) hehe tu yang paling favourite sekali. Seriously belajar UUM memang jimat, makan kalo lebih rm5 tu kira mahal dah la...semua murah and sepanjang kat UUM Sha tak pernah mintak duit parents totally belanja guna duit PTPTN. 

P/S Entry ini sangat panjang and sorry gambar tak berapa nak sharp because guna Handphone je & ada gambar throwback ;-)

Simpang 4 kat Changloon nak ke UUM
Dari Changloon ke UUM tak banyak yang berubah since tinggalkan masa 2002 dulu. Bagus gak dorang kekalkan kehijauan kat area tu. Tapi ada satu tempat yang dah takde, masa we all study dulu ada 1 kedai bawah pokok. Sedap gileerss ikan bakar, ulam & sambal belacan dia...tapi sekarang dah tak ada kedai tu..dulu boleh dikatakan kalo free tak de kelas je confirm we all makan situ..haha dulu Sha ada geng sendiri kat UUM. Geng gagak hitam haha..we all 10 orang rapat macam adik beradik..since Matrik UUM sampai la graduate dan sampai la sekarang ni. So, dengan geng ni la segala aktiviti kami buat. Masa final year paling best sebab we all 6 orang satu kolej and dorang semua ada motor kecuali Sha & Mer. So keja kami asik merempit je la..sampai orang tak berani nak mengorat.. sebab tu masa study tak ada boipren hahaha..

Pintu gerbang baru UUM
tak ingat gambar masa bila. 3rd year kot..wakaka skema.. From left Ayjay, Sha, Fida & Mer. Missing Ita, Semah, Ina, Ulen, Along & Pooh here.
Masa ni p wedding kot kat Taiping.  Fida, Sha, Ayjay, Mer & Ina

Kami berlima sama course IT. Ni la geng merempit hihihi dan sekolej. Sempoiii
Masa kursus protokol dengan Semah

Throwback sangat gambar-gambar kat atas ni..terus teringat segala kenangan kat UUM. Memang seronok sangat and banyak memori indah kat UUM. Dari geng kelas, geng kolej semua sekepala and baik-baik. Kalo ikot dalam ingatan ni takde lagi kenangan tak best kat UUM. Hah paling tak best masa accident bas balik dari Segamat-UUM. Masa tu time matriks, accident kat Tangkak haha tapi kalo kenang bukan pahit tapi lawak sebab tak de la cedera teruk just bus je teruk. Masa tu geng2 matrik yang duduk Segamat semua balik sekali naik Cepat Ekspress. So, accident pon bersama-sama lah haha..terpelanting la segala kasut baju berdarah bagai.. haih kenangan sungguh


Course mate. Muka inesen je masing-masing. Geng meniru assignment haha
Betullah orang cakap kan, zaman remaja la yang paling menyeronokkan. Langsung takde problem masa tu. Happy je dengan kehidupan kat UUM even dalam hutan Sintok. Pergi kelas pun seronok sebab course mate semua sekepala.. dari kolej ke kelas agak jauh gak la nak menapak so kenderaan rasmi ialah bas..masa final year je senang sebab tumpang motor orang haha..menumpang je la mampu ;) Lagi satu masa UUM dulu Sha jarang balik kampung kecuali masa cuti panjang. Jauhkan dari Kedah-Segamat and costly tambang je dah dekat RM50 then penat lagi travel, so activity kalo tak balik tu pergi la balik kampung my besties. P langkawi, penang, jitra and kola perlis susun tempat je sampai jadi anak angkat family dorang dah sebab selalu sangat ikot balik Alhamdulillah ditemukan dengan kawan-kawan yang baik sebab tu kot boleh rapat sampai sekarang..i love them all 

Sampai je UUM first tempat kami tuju ialah Kolej MAS. Ni lah first kolej masa degree, sampai 3rd year duduk kat Kolej ni. Dari satu blok ke blok lain laa pindah hehe..macam-macam kenangan ada kat kolej ni. Hah lagi satu kalo kat UUM dulu suka makan tapau, jarang la makan kat cafe. Satu bilik suka makan budu sebab my roomate orang kelantan..masa ni la belajar makan ikan goreng dengan budu. Best duduk MAS ni sebab hujung dunia tapi tak best sebab kalo naik Bas jadi laluan terakhir sekali turun. 

Now panggil DPP plak..dulu Kolej MAS 
huwaaaa bestnyaa kenangan kat sini.. koleh kediaman kitorang

gigih tak..gambar pejabat pon nak amik haha
Cafe pon amik..ni la cafe tempat tapau makanan dulu

Next, we all pergi The Mall pulak, now dah bagi nama Varsity Mall. The Mall ni la tempat nak withdraw duit, beli barang-barang and tempat melepak kalo tak keluar dari UUM. Pergi the mall ni je pun rasa dah release stress. Sebab UUM kan dalam hutan kadang-kadang tu rasa busan gak kalo tak pergi mana-mana.

sampai juga Syafi & Syakir ke UUM
Dedua sama UUM tapi tak pernah bertemu..tapi kalo dah jodoh jumpa juga gituuu ;-)

ni la rupa dalam The Mall, tak silap dulu kedai-kedai dalam ni student yang sewa

hah ni la coop tempat beli barang dulu 

hahaha seb baik tak beli t-shirt UUM aritu 

Last check point is Kolej Aseana, kolej masa Sha final year. Dulu kolej ni untuk students tak aktif, kolej anak-anak terbuang hahaa...ni dulu laa.. sekarang ni nama kolej ni pun dah yang berubah.

DPP Bank Muamalat gethuuu 
Final year paling best sekali, enjoy memang terlebih-lebih. Geng-geng dah ada motor so lagi la bebas nak ke sana kemari. Enjoy pon tapi pointer still 3.5 ke atas haha sebab skema kan..overall trip ke UUM memang sangat-sangat best, terubat segala rindu, terimbas segala kenangan daun pisang dulu-dulu yang boleh buat tersenyum sendiri. Kenangan yang mengajar erti kehidupan untuk jadi lebih dewasa and matang. 5 tahun di UUM since matrik sampai ke degree memang sangat-sangat bermakna, 5 tahun zaman remaja banyak dihabiskan di UUM, mendewasakan diri di UUM. Semoga nanti Syafi & Syakir pun dapat pengalaman manis yang sama dan membesar jadi insan berguna. Ameennnn


Convocation Day with Ulen, Wafi and Mer

Last but not least, lagu khas untuk kawan-kawan UUM ku


Di atas bumi ini ku berpijak

Pada jiwa yang tenang di hariku
Tak pernah ada duka yang terlintas
Ku bahagia



Ingin kulukis semua hidup ini
Dengan cinta dan cita yang terindah
Masa muda yang tak pernah kan mendung
Ku bahagia



Dalam hidup ini
Harungi semua cerita indah ku
Saat-saat remaja yang terindah
Tak bisa terulang



Kuingin nikmati
Segala jalan yang ada di hadapku
Kan kutanamkan cintaku kasihku
Agar ku bahagia



UUM di hati
Bye UUM, Thank you so much for all the sweet memories 




If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Kenangan Terindah - UUM

Short Trip - Penang

Morning lovelies

This entry nak share pics masa pergi Penang aritu. It was a short trip je sempena cuti sekolah. Last minute plan dengan husband nak bawa Syafi and Syakir bercuti..sebab we all plan nak sunatkan Syafi on December. Kira bagi hadiah la gethuu...

We all stay 3 days 2 nights kat Penang Island. First night stayed kat Hydro Hotel and second day stayed kat Lone Pine Hotel. We olls pergi hari Rabu. Seronoknya bila dah buat bisnes full time ni is time freedom. Boleh pergi weekdays dan tak ramai orang macam weekend. On the first day tu kebetulan ada GLAM Utara, Alhamdulillah dapat la join sekali share knowledge untuk GLAMpreneurs di Utara.

Actually bila sampai Penang ni yang paling best is makan. Syurga makanan so macam-macam pilihan makanan boleh makan. Sampai-sampai je dah pekena Nasi Kandar Hameediyah, makan pasemboq and sotong bakar padang kota. Heaven sungguh dapat makan kari marvellous Penang. Duduk Hydro hotel saje je nak feling-feling Love you Mr. Arrogant haha poyo je  laa kan..sesekali..tapi paling best stay kat Lone Pine. View and hotel yang sangat-sangat best. Merasalaa berjalan-jalan ditepian pantai. Syafi & Syakir pon enjoy mandi swimming pool. Paling best sekali trip kali ni sebab dapat pergi UUM after 10 tahun tak tengok UUM. Kebetulan ada business sharing kat Alor Setar and husband pun ajak p UUM so sangat-sangat la excited. Nanti cite UUM next entry ok :) Jomss kita enjoy pics Penang dulu ....


view from our room di Hydro Hotel

My hero yang dah besar, Zulfan Syafi

Forever my baby, Zaim Syakir

Lobby Hydro Hotel
Lone Pine Hotel

Comfortable and spacious

Bathroom pon cantek

Balcony siap ada ala2 bath tub 

Syakir pun feling-feling makan buah kat balcony. 

Nak pergi pantai pon walking distance je dari Lone Pine

Syafi yang seronok

Lone Pine view dari pantai 

Bestnya hari-hari kalo dapat duduk tepi pantai

Syafi enjoy mandi swimming pool

Syakir enjoyyyy
















If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Short Trip - Penang

Gold Coast our Next Destination

Alhamdulillah, this month adalah closing untuk pakej Gold Coast, Australia. The good news, lagi ramai akan join compared to London & Paris. Tak sabar nak enjoy dengan semua business partners nanti. InsyaAllah trip kali ni dalam awal tahun depan.

Sha & business partners masa kat London. Masa ni dalam Eye of London.

Melancong antara salah satu faktor kenapa Sha buat business ni juga. Melancong dengan business memang sangat-sangat lain. Dalam 8 buah negara yang Sha pernah pergi so far starting with Hong Kong, Vietnam, Holland, Belgium, Guangzhou, London, Paris and Korea semua memberi kenangan yang cukup indah. Dari A-Z company yang fikirkan. Flight ticket, hotel, food & itinerary semua dah ready malahan if pergi melancong just bawa RM10 pun still can enjoy the feeling masa melancong tu. 

One thing buat Sha teruja nak travel dengan business is kemeriahan masa dah sampai destination. Me and business partners akan ke mana-mana bersama. Nak makan, shopping eventho pergi toilet pun tunggu each others so, memang akan jadi lagi close to each others masa melancong. Hong Kong trip yang Sha tak boleh nak lupakan sebab first time melancong and masa tu baru sangat dalam business. Jakun sangat at that time tapi seronok sebab pergi dengan business partners. Still teringat lagi kenangan shopping my first designer handbag and wallet and masa tu bawa duit shopping RM15k. Tak pernah dalam sejarah hidup bawa sebanyak tu duit untuk shopping..first time melancong and first time rasa duit banyak kan haha so memang kejakunan...tapi memang puas hati sebab dapat beli semua barang cash. And duit shopping pun totally daripada bonus business & tak sentuh langsung duit gaji..Alhamdulillah rezeki if kita betul-betul berusaha. 

Shopping time kat Hong Kong. Hong Kong memang syurga membeli-belah branded items.

Next trip yang buat Sha sangat teruja is Europe trip. Masa pergi Holland and Belgium just Sha & Eija and pasangan. Eventho kami berempat je tapi tetap seronok. Dapat tengok tulips di Keukenhof one of the best moments in life. Thankful to company sebab purposely pilih date yang sama dengan pesta tulips. I really love my company sebab pergi melancong bukan sekadar pergi tapi with purpose kenapa kena pergi each trips. Penuh satu kawasan tu dengan tulips lebih dari 32 hektar. Just imagine macamana besarnya taman tu. Teringin lagi nak pergi Holland and Belgium sebab terasa kejap sangat pergi masa tu..inshaAllah boleh pergi dengan Syafi & Syakir pulak next time.

Ni bukan gambar postcard tau.. Memang real tangkap kat Keukenhof. Cantik kan tulips dia..

Satu lagi best pergi Europe trip ialah cuaca & suasana yang berlainan dengan Malaysia. Masa sampai Amsterdam pun cakap siap keluar asap lagi kan..yehhh jakunnn..first time pergi kalo tak jakun tu maknanya control cun haha..siap suh husband capture moment masa tengah cakap nak bagi nampak keluar asap haha.. sewel sungguh..tapi itu la kenangan..both Europe trip pergi masa baru abis winter so cuaca lebih kurang dalam 8 degrees camtu..still rasa sejuk lagi. The worst part masa London and Paris trip sebab dijangka dalam 8 degrees tup-tup sampai ke negative huhu terus laa dapat rasa snow kan..tak jangka nak rasa snow tapi rezeki Allah nak bagi rasa kan..Alhamdulillah best trip ever is London & Paris..words cannot describe that feeling..seriously ..

Inilah moment nak tangkap gambar mulut keluar asap tu. hahaha..

And paling terkini company buat surprise is UPGRADE our Shanghai trip to Seoul, Korea..memang lompat bintang kami time ni..ye laa expect Shanghai je tup-tup dapat Korea...best kan?? Berwinter sonata la kami..hehe cuma tak dapat pergi Nami Island je sebab terlalu ramai..GLAMpreneurs itself je 1 flight.

Latest trip ke Korea baru-baru ni..

Apa yang Sha boleh cakap bila banyak melancong ni, banyak menyedarkan  besar sungguh kebesaran Allah. Duduk dalam Malaysia je tak rasa nikmat but bila dapat keluar dari Malaysia rasa nikmat sangat tengok keindahan tempat orang. Jauh Perjalanan Luas Pengalaman. Nak sangat Syafi and Syakir rasa nikmat yang sama..biar dorang tau banyak lagi yang boleh diexplore kat luar sana. Alhamdulillah..semoga Allah bagi Sha kekuatan untuk terus berbusiness and bantu lebih ramai lagi business partners sama-sama dapat free trip tak kisah la ke mana sahaja..inshaAllah Ameennnnn.





If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Gold Coast our Next Destination