Ads

Advertisement

Persiapan ke Budapest & Vienna

Less than a month untuk ke Budapest & Vienna. Rasa baru je habis pantang, seriously masa sekarang ni cepat sangat berlalu. Bak kata orang 'pejam celik pejam celik je' tapi ini la realiti putaran masa sekarang ni kan. Macam tak sedar dah nak abis tahun 2014 lagi beberapa hari je lagi.

Habis 2014 maka tak lama lagi la nak terbang ke Budapest & Vienna. Sangat excited untuk free trip kalini. Rasa dah lama sangat tak naik flight hehe so untuk trip kali ni memang sangat-sangat Sha nantikan. 

Bila difikir-fikir tak pernah terbayang akan merasa melancong ke seluruh negara macam ni tapi ini lah rezeki yang Sha dapat hampir 4 tahun dalam business ni. Dari tak pernah ada passport dan 'terpaksa' buat passport pun sebab berjaya dapat free trip ke Hong Kong, Disneyland & berterusanlah kena renew passport everytime nak pergi melancong. 

Alhamdulillah ini lah reward yang company bagi hasil kerja keras dalam bisnes dan peluang ni memang terbuka luas untuk sesiapa sahaja yang ada keinginan dan impian nak melancong ke setiap pelusuk dunia. Yang penting ada usaha inshaAllah impian tu pasti tercapai :)

Seriously, kalau korang semua suka melancong macam Sha ni, grab la peluang buat bisnes. Memang puas, income dan melancong free datang seiring. Just contact Sha, nanti Sha share peluang bisnes ni.

So, bila nak melancong ni preparation sebelum pergi tu memang sangat exciting lagi-lagi kalo nak melancong Europe time winter. hehe excited wooo shopping untuk travel during winter sebab Malaysia takde winter hehe so time ni laa nak melaramss


try terus baju kat sini

kita try mix & match

try la segala mafla untuk matching

Sha suka jaket ni vulus-vulus tu

Snow cap tu cantek, senang cerita anyone yang mencari winter cloth pergi la Mark & Spencer sebab banyak sangat choice

boots pun kena beli gak. Ni just try out kat Charles & Keith. Still mencari lagi boots yang cantik

;-)
Kalau ada readers yang tau kat mana nak cari boots menarik & cantik boleh la drop comment ye ;)



If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Persiapan ke Budapest & Vienna

Katakan TIDAK Pada Diri Anda

Salam uolls..

Harini Sha nak share sedikit ilmu mengenai bisnes yang Sha buat sekarang. Ada kaitan dengan diri Sha sendiri, especially sebelum Sha mula terjebak dengan bisnes. Sha percaya perkara yang sama boleh apply dalam bidang-bidang yang lain.

Sha pernah dengar beberapa pepatah seperti 'we are our biggest enemy', 'nak berjaya, tak perlu bersaing dengan orang lain, atasi diri anda sendiri'. Memang relevan sebab sebelum Sha mula bisnes, ada beberapa halangan dalam diri yang Sha rasai. Bila diingat-ingat balik, semua yang Sha pikirkan masa tu, cumalah alasan yang Sha berikan pada diri sendiri. Sebab utama kenapa alasan-alasan tu keluar actually sebab takut nak keluar daripada zon selesa walaupun sebenarnya masa tu tak la selesa mana pun sebab ada kekangan dari segi kewangan. 


Apa alasan-alasan yang Sha berikan pada diri sendiri?

  • Malu Nak Jumpa Orang

Ini yang paling Sha takut sebab Sha bukanlah jenis yang suka-suki bergaul dengan orang. Yang biasa dengan Sha cuma circle of friends yang rapat-rapat. So, memang terasa sangat sebab tahu bila buat bisnes Sha kena jumpa ramai orang. Sebenarnya, tak sesusah mana bila dah buat sebab yang penting adalah ilmu. Bila dah belajar ilmu bisnes, Sha lebih pandai approach orang.. dan kita hanya perlu cakap apa yang perlu, bukan cakap tanpa arah.


  • Tak Ada Modal

Ini satu lagi alasan biasa bila nak mulakan bisnes. Actually, apa saja bisnes perlukan modal. Yang biasa orang nampak adalah modal wang. Sha bertuah sebab masa nak start bisnes modal masa tu hanya untuk produk. Tak memodalkan pekerja, equipment, kedai dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Hakikatnya, ini semua adalah kos overhead yang tak perlu. Kita boleh mulakan bisnes dengan diri kita sendiri. Bila dah ada produk, kita dah boleh bertapak dalam bisnes. Yang paling-paling penting adalah modal diri - kesungguhan, azam yang tinggi dan impian yang ingin kita capai. Jika ada modal wang sejuta ringgit pun, kalau takde modal diri, bisnes kita takkan ke mana. 
    • Tak Pandai Bisnes

    Apa saja yang kita buat perlukan permulaan. Macam seorang bayi, dia tak terus-terus pandai berlari. Sedikit demi sedikit kita belajar dan improve diri sendiri. Jangan fikir untuk terus pandai berbisnes. Mulakan dulu, dan belajar dalam perjalanan. Sha bertuah juga sebab dalam bisnes, ramai mentor-mentor yang ingin kita berjaya dan mereka adalah proven mentors. Mereka dah lalui selok-belok dan jatuh bangun dalam bisnes. Daripada merekalah Sha belajar untuk berjaya lebih cepat dan elakkan kesilapan-kesilapan yang pernah mereka lalui. Alhamdulillah now Sha pula dah jadi mentor untuk business partners Sha but still banyak lagi kena menuntut :)
      • Tak Ada Masa

      Setiap kita diberikan masa yang sama - 24 jam. Lihat usahawan-usahawan yang berjaya, adakah mereka ada 40 jam sehari? Pada Sha yang penting adalah - tahu matlamat dengan jelas, set your priorities dan disiplinkan diri. Sha bermula sebagai part timer selama lebih kurang 2 tahun. Tetapi matlamat Sha masa tu nak cepat-cepat resign sebab malas nak kerja makan gaji so Sha betul-betul prioritikan masa & disiplin ikut planning yang mentor dah tetapkan, Alhamdulillah itu lah yang mengekalkan Sha dalam bisnes sampai sekarang hampir 4 tahun. 
        • Tak Nak Ambil Risiko

        Ni pun alasan Sha masa tu, tapi sebenarnya apa jua kita buat ada risiko. Kita tatau pun masa kita jalan elok-elok nak pegi lunch tapi tup-tup terpeleot masuk longkang?? Hidup macamana pun penuh dengan risiko tapi serahkan atau tawakal sepenuhnya pada Allah. Allah nampak kesungguhan & usaha kita inshaAllah bila kita betul-betul yakin denganNya tiada risiko atau bahayanya buat bisnes. 



        Jangan sabotaj diri kita sendiri sedangkan setiap dari kita Allah dah jadikan ada keistimewaannya tersendiri. Jika kita boleh kata tidak pada orang lain, kena juga KATAKAN TIDAK pada diri sendiri yang banyak berikan alasan untuk berjaya. 

        opss! Just nak share something yang pernah mentor Sha share "kita selalu doa untuk Allah murahkan rezeki, tapi bukan lah terus dapat duit atas sejadah. Tapi Allah convertkan rezeki tu dalam bentuk peluang. So, gunakan lah peluang yang ada untuk kita terus berusaha mendapatkan rezeki yang diredhaiNya inshaAllah"

        Moga anda lebih berjaya mencapai impian anda!



        If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
        Katakan TIDAK Pada Diri Anda

        Premium Beautiful Ketika Dalam Pantang

        hi lovelies

        Last post aritu Sha ada janji nak share berpantang dengan Premium Beautiful kan? hehe so ni baru berkesempatan nak share the amazing experience with Premium Beautiful. 

        Ok, Sha start pakai Premium Beautiful hari ke-2 masa berpantang & masa hari ke-5 tu la mak bidan start datang untuk urut dan segala procedures semasa berpantang dilakukan. wah skema gitu..hehe Alhamdulillah bila deliver normal ni banyak sikit aktiviti berpantang boleh dilakukan. Antara dalam pakej yang Sha ambil untuk berpantang ni berurut, bertangas, mandi herba, bertungku & berbengkung. 

        Part paling Sha suka sangat-sangat ialah bertungku & berbengkung. Actually bila kita dalam pantang ni satu benda yang paling penting ialah kecutkan rahim ke size asal. So mak bidan memang akan focus untuk kecutkan rahim. 

        OK berbalik pada experience Sha. Normally untuk mak-mak lepas bersalin ni perut memang confirm akan buncit ye, takde lahir-lahir anak perut flat. haha tak mungkin! sebab rahim still tak kecut lagi so effectnya perut kita akan boncet macam ada sorang lagi baby dalam perut. So from day 2 berpantang tu Sha dah start pakai Waist Nipper sahaja dan bila bidan datang hari ke-5 tu dia sendiri puji rahim dah semakin mengecil sebab perut tak mengelebeh & lebih firm. Actually Sha sendiri perasan perubahan tu sebab nampak beza dari lepas deliver sampai hari ke-5 perubahan perut kita tu. Alhamdulillah memang kesan sangat-sangat menakjubkan dan nasib baik Sha waist nipper tu awal. Kalau lambat maybe lagi lambat kesan tu. 

        So hari ke-5 tu sampai la sekarang Sha terus pakai Long Girdle & Waist Nipper KONSISTEN. Sebab hanya dengan konsisten je kita dapat kesan cepat. Reason why tak pakai Long Girdle awal sebab ada jahit so cam ngeri-ngeri gitu. Tapi takpe if u all jenis takde jahit pakai je terus. Bila dah pakai Long Girdle tu memang rasa lain macam darah nifas tu keluar, ni from my experience darah tu keluar berketul-ketul & perut memang rasa memulas macam contraction. Tapi bagus sebenarnya bila rasa macamtu sebab darah nifas keluar sebersih-bersihnya. Long Girdle ini peranan dia sama lebih kurang macam bertangas, if bertangas pun kita akan rasa darah tu keluar mencurah-curah. So if takde orang pandai nak buatkan tangas untuk kita pakai je Long Girdle inshaAllah darah nifas pun akan mudah keluar. 

        Bila pakai Waist Nipper tu plak, yang Sha nampak dari perut yang flabby & buncit sebelum ni ialah perut lebih firm. Memang perut lagi flat berbanding before pregnant, betul la orang tua cakap dalam pantang ni la kalo betul-betul nak jaga badan. Dan honestly & sincerely Premium Beautiful banyak bantu Sha untuk semua proses ni. Banyak memudahkan & banyak kesan yang Sha dapat. FIR yang ada pada Premium Beautiful ni banyak membantu untuk proses pulihkan badan selepas bersalin. 

        Kot ada yang tanya nape tak pakai Long Bra, reason sebab cup yang ada tak muat ;) haha susu badanku Alhamdulillah banyak so cup memang kena tukar size. But, if pakai Long Bra actually ianya akan bantu untuk bengkak susu & boleh banyakkan lagi susu ibu. So at the meantime Sha just pakai breastfeeding bra je dulu. 

        So, ibu-ibu yang dalam pantang or yang nak deliver baby soon & terfikir-fikir nak beli bengkung apa untuk dalam pantang, Sha really advise pakai Premium Beautiful because ni experience Sha sendiri. Mudah & sangat-sangat membantu dari segi kesihatan. Dan bukan je kita pakai masa dalam pantang but boleh pakai sepanjang masa sampai la bila-bila rasa nak pakai sebab Premium Beautiful ni ada Lifetime Warranty so if koyak, cangkuk tercabut, besi bra patah or apa-apa berlaku boleh hantar untuk repair service for FREE so memang investment untuk orang perempuan. Biasa kita ni orang perempuan bila badan dah back to shape makanya kita lagi confident. betul tak? bukan untuk siapa pun, tapi untuk kepuasan diri sendiri & suami ;-)



        If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
        Premium Beautiful Ketika Dalam Pantang

        Seminar Magnet Rezeki!

        Baca tajuk je dah terasa magnetnya. Seriously, seminar yang sangat-sangat best sepanjang 4 tahun Sha dalam bisnes ni. Tersingkap segala tips-tips dan cara-cara nak menarik rezeki. Ya Allah syukur sangat Allah dorongkan hati ni untuk pergi seminar ni

        Actually seminar ni khas untuk HBO (Hebat Berniaga Online) team members sahaja. Rasa sangat-sangat bertuah sebab Sha pun salah sorang CDM di dalam HBO Team. Dalam seminar ni diajar details untuk kita berniaga di dalam Islam. InshaAllah nak dapatkan income bulan-bulan dengan bisnes memang sangat mudah. 

        9/10 dari rezeki dari perniagaan jadi nya 9/10 juga la kita kena letakkan komitmen bila kita berniaga baru dapat merasai nikmat 9/10 tersebut if letak 1/10 maka yang dapatnya pun 1/10 sahaja. Tapi Sha suka dengan bisnes yang Sha buat ni sebab every single steps diajar, ada mentor yang akan sentiasa pegang tangan Sha untuk guide & tunjuk jalan. Bukan setakat tentang bisnes tapi dah macam family sendiri. Seronok sangat bila dapat buat bisnes macam ni. Diam tak diam dah 4 tahun Sha dalam bisnes ni & inshaAllah banyak lagi yang boleh dikecapi.... 


        luggage FREE!!!! Kejutan yang tak disangka-sangka

        AJK yang sehati sejiwa menjayakan seminar

        HBO Team yang hebat!!

        Yeah!! ini la kejutannya! Kami Qualifiers Europe dapat luggage free dari our sifoo CDM Chan. Thank you CDM!

        Mentor kesayangan kami & ibarat ibu kami CDM Kak Misah

        Tengok tu khusyuk betul 

        Sha & Fasny dengan Kak Misah

        Fasny & Wani, semoga lepas ni bisnes kita semakin kencang. Ameen

        Hebatnya kami sebab sentiasa dipimpin oleh mentor yang sangat humble, walaupun sudah bergelar jutawan tapi sentiasa rendah diri. Bak kata beliau 'kena jadi seperti padi, makin berisi makin tunduk' InshaAllah satu hari nanti Sha pun nak bergelar Jutawan seperti beliau juga. Tiada yang mustahil untuk kita dapat dalam bisnes yang penting FOKUS! FOKUS! FOKUS!


        Nasihat CDM Abg Lan : DOA + ILMU + BERTINDAK + RUJUK = KEJAYAAN 

        Let's be part of HBO Team 



        If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
        Seminar Magnet Rezeki!

        Budapest & Vienna, Kau Tunggu Aku Datang

        Alhamdulillah, syukur atas nikmat Allah SWT yang tak pernah putus. Tiap nafas yang kita hirup dan apa saja nikmat yang kita kecapi harini adalah daripadaNya.

        Syukur sangat sebab Sha dah confirm qualify trip company akan datang ni ke Budapest, Hungary dan Vienna, Austria. Nikmat sungguh dapat berjalan melihat negara orang. Jauh perjalanan luas pandangan. Syukur padaNya yang melorongkan Sha buat bisnes sekarang. Masih ingat lagi, trip dengan bisneslah kali pertama Sha buat passport. Sebelum ni memang berangan-angan melancong keliling dunia, tapi sebab kekangan, angan-angan tinggal mimpi.

        Daripada semua negara yang Sha dah pernah pergi sepanjang dalam bisnes ni, empat buah darinya ialah negara Eropah - Holland, Belgium, UK & France. Europe ni memang Allah jadikan special, dengan scenery, people, sejarah dan macam-macam lagi yang menarik. Sha sentiasa menunggu-nunggu bila company announce trip Europe.

        Bukan senang nak keliling dunia if guna duit sendiri. If uolls nak tahu, every trips yang Sha pergi adalah fully sponsored - flight, accommodation, food, tour guide & transportation. Kalau takde bawa duit poket pun boleh enjoy dan tayah nak pening-pening. Susah nak describe macamana seronoknya every trips, setiap negara ada sejarah & kenangan manisnya tersendiri :) uolls qualify sendiri baru tahu macam mana feeling dia. Nak ikott???? heheh 

        Yang lagi bestnya, pergi dalam group ramai-ramai dengan business partners. Fuhhh! memang enjoy. Masa nilah nak betul-betul enjoy setelah penat bekerja.

        We Work Hard and We Play Hard

        Uollss enjoy gambar-gambar throwback semua trips Sha ke Europe ye. 

        Europe, Kau Tunggu Aku Datang Lagi..

        Atomium, Brussels

        Canal Cruise, Amsterdam

        Dam Square, Amsterdam

        Keukenhof, Holland

        Red Light Street, Amsterdam

        Volendam Fishing Village, Holland

        Zaanse Schans, Holland

        Arc de Triomphe, Paris

        Bicester Village, England

        Big Ben, London

        Buckingham Palace, London

        Champs-Élysées, Paris

        Eiffel Tower, Paris

        Eye of London

        Galeries Lafayette, Paris

        Harrods, London

        Kensington Park, London

        Laduree, Paris

        London Central Mosque

        London School of Music

        Royal Albert Hall, London

        Seine River Cruise, Paris

        Tower Bridge, London

        Westminster Abbey, London



        If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
        Budapest & Vienna, Kau Tunggu Aku Datang