Advertisement

Katakan TIDAK Pada Diri Anda

Salam uolls..

Harini Sha nak share sedikit ilmu mengenai bisnes yang Sha buat sekarang. Ada kaitan dengan diri Sha sendiri, especially sebelum Sha mula terjebak dengan bisnes. Sha percaya perkara yang sama boleh apply dalam bidang-bidang yang lain.

Sha pernah dengar beberapa pepatah seperti 'we are our biggest enemy', 'nak berjaya, tak perlu bersaing dengan orang lain, atasi diri anda sendiri'. Memang relevan sebab sebelum Sha mula bisnes, ada beberapa halangan dalam diri yang Sha rasai. Bila diingat-ingat balik, semua yang Sha pikirkan masa tu, cumalah alasan yang Sha berikan pada diri sendiri. Sebab utama kenapa alasan-alasan tu keluar actually sebab takut nak keluar daripada zon selesa walaupun sebenarnya masa tu tak la selesa mana pun sebab ada kekangan dari segi kewangan. 


Apa alasan-alasan yang Sha berikan pada diri sendiri?

  • Malu Nak Jumpa Orang

Ini yang paling Sha takut sebab Sha bukanlah jenis yang suka-suki bergaul dengan orang. Yang biasa dengan Sha cuma circle of friends yang rapat-rapat. So, memang terasa sangat sebab tahu bila buat bisnes Sha kena jumpa ramai orang. Sebenarnya, tak sesusah mana bila dah buat sebab yang penting adalah ilmu. Bila dah belajar ilmu bisnes, Sha lebih pandai approach orang.. dan kita hanya perlu cakap apa yang perlu, bukan cakap tanpa arah.


  • Tak Ada Modal

Ini satu lagi alasan biasa bila nak mulakan bisnes. Actually, apa saja bisnes perlukan modal. Yang biasa orang nampak adalah modal wang. Sha bertuah sebab masa nak start bisnes modal masa tu hanya untuk produk. Tak memodalkan pekerja, equipment, kedai dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Hakikatnya, ini semua adalah kos overhead yang tak perlu. Kita boleh mulakan bisnes dengan diri kita sendiri. Bila dah ada produk, kita dah boleh bertapak dalam bisnes. Yang paling-paling penting adalah modal diri - kesungguhan, azam yang tinggi dan impian yang ingin kita capai. Jika ada modal wang sejuta ringgit pun, kalau takde modal diri, bisnes kita takkan ke mana. 
    • Tak Pandai Bisnes

    Apa saja yang kita buat perlukan permulaan. Macam seorang bayi, dia tak terus-terus pandai berlari. Sedikit demi sedikit kita belajar dan improve diri sendiri. Jangan fikir untuk terus pandai berbisnes. Mulakan dulu, dan belajar dalam perjalanan. Sha bertuah juga sebab dalam bisnes, ramai mentor-mentor yang ingin kita berjaya dan mereka adalah proven mentors. Mereka dah lalui selok-belok dan jatuh bangun dalam bisnes. Daripada merekalah Sha belajar untuk berjaya lebih cepat dan elakkan kesilapan-kesilapan yang pernah mereka lalui. Alhamdulillah now Sha pula dah jadi mentor untuk business partners Sha but still banyak lagi kena menuntut :)
      • Tak Ada Masa

      Setiap kita diberikan masa yang sama - 24 jam. Lihat usahawan-usahawan yang berjaya, adakah mereka ada 40 jam sehari? Pada Sha yang penting adalah - tahu matlamat dengan jelas, set your priorities dan disiplinkan diri. Sha bermula sebagai part timer selama lebih kurang 2 tahun. Tetapi matlamat Sha masa tu nak cepat-cepat resign sebab malas nak kerja makan gaji so Sha betul-betul prioritikan masa & disiplin ikut planning yang mentor dah tetapkan, Alhamdulillah itu lah yang mengekalkan Sha dalam bisnes sampai sekarang hampir 4 tahun. 
        • Tak Nak Ambil Risiko

        Ni pun alasan Sha masa tu, tapi sebenarnya apa jua kita buat ada risiko. Kita tatau pun masa kita jalan elok-elok nak pegi lunch tapi tup-tup terpeleot masuk longkang?? Hidup macamana pun penuh dengan risiko tapi serahkan atau tawakal sepenuhnya pada Allah. Allah nampak kesungguhan & usaha kita inshaAllah bila kita betul-betul yakin denganNya tiada risiko atau bahayanya buat bisnes. 



        Jangan sabotaj diri kita sendiri sedangkan setiap dari kita Allah dah jadikan ada keistimewaannya tersendiri. Jika kita boleh kata tidak pada orang lain, kena juga KATAKAN TIDAK pada diri sendiri yang banyak berikan alasan untuk berjaya. 

        opss! Just nak share something yang pernah mentor Sha share "kita selalu doa untuk Allah murahkan rezeki, tapi bukan lah terus dapat duit atas sejadah. Tapi Allah convertkan rezeki tu dalam bentuk peluang. So, gunakan lah peluang yang ada untuk kita terus berusaha mendapatkan rezeki yang diredhaiNya inshaAllah"

        Moga anda lebih berjaya mencapai impian anda!



        If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
        Katakan TIDAK Pada Diri Anda

        Seminar Magnet Rezeki!

        Baca tajuk je dah terasa magnetnya. Seriously, seminar yang sangat-sangat best sepanjang 4 tahun Sha dalam bisnes ni. Tersingkap segala tips-tips dan cara-cara nak menarik rezeki. Ya Allah syukur sangat Allah dorongkan hati ni untuk pergi seminar ni

        Actually seminar ni khas untuk HBO (Hebat Berniaga Online) team members sahaja. Rasa sangat-sangat bertuah sebab Sha pun salah sorang CDM di dalam HBO Team. Dalam seminar ni diajar details untuk kita berniaga di dalam Islam. InshaAllah nak dapatkan income bulan-bulan dengan bisnes memang sangat mudah. 

        9/10 dari rezeki dari perniagaan jadi nya 9/10 juga la kita kena letakkan komitmen bila kita berniaga baru dapat merasai nikmat 9/10 tersebut if letak 1/10 maka yang dapatnya pun 1/10 sahaja. Tapi Sha suka dengan bisnes yang Sha buat ni sebab every single steps diajar, ada mentor yang akan sentiasa pegang tangan Sha untuk guide & tunjuk jalan. Bukan setakat tentang bisnes tapi dah macam family sendiri. Seronok sangat bila dapat buat bisnes macam ni. Diam tak diam dah 4 tahun Sha dalam bisnes ni & inshaAllah banyak lagi yang boleh dikecapi.... 


        luggage FREE!!!! Kejutan yang tak disangka-sangka

        AJK yang sehati sejiwa menjayakan seminar

        HBO Team yang hebat!!

        Yeah!! ini la kejutannya! Kami Qualifiers Europe dapat luggage free dari our sifoo CDM Chan. Thank you CDM!

        Mentor kesayangan kami & ibarat ibu kami CDM Kak Misah

        Tengok tu khusyuk betul 

        Sha & Fasny dengan Kak Misah

        Fasny & Wani, semoga lepas ni bisnes kita semakin kencang. Ameen

        Hebatnya kami sebab sentiasa dipimpin oleh mentor yang sangat humble, walaupun sudah bergelar jutawan tapi sentiasa rendah diri. Bak kata beliau 'kena jadi seperti padi, makin berisi makin tunduk' InshaAllah satu hari nanti Sha pun nak bergelar Jutawan seperti beliau juga. Tiada yang mustahil untuk kita dapat dalam bisnes yang penting FOKUS! FOKUS! FOKUS!


        Nasihat CDM Abg Lan : DOA + ILMU + BERTINDAK + RUJUK = KEJAYAAN 

        Let's be part of HBO Team 



        If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
        Seminar Magnet Rezeki!

        Budapest & Vienna, Kau Tunggu Aku Datang

        Alhamdulillah, syukur atas nikmat Allah SWT yang tak pernah putus. Tiap nafas yang kita hirup dan apa saja nikmat yang kita kecapi harini adalah daripadaNya.

        Syukur sangat sebab Sha dah confirm qualify trip company akan datang ni ke Budapest, Hungary dan Vienna, Austria. Nikmat sungguh dapat berjalan melihat negara orang. Jauh perjalanan luas pandangan. Syukur padaNya yang melorongkan Sha buat bisnes sekarang. Masih ingat lagi, trip dengan bisneslah kali pertama Sha buat passport. Sebelum ni memang berangan-angan melancong keliling dunia, tapi sebab kekangan, angan-angan tinggal mimpi.

        Daripada semua negara yang Sha dah pernah pergi sepanjang dalam bisnes ni, empat buah darinya ialah negara Eropah - Holland, Belgium, UK & France. Europe ni memang Allah jadikan special, dengan scenery, people, sejarah dan macam-macam lagi yang menarik. Sha sentiasa menunggu-nunggu bila company announce trip Europe.

        Bukan senang nak keliling dunia if guna duit sendiri. If uolls nak tahu, every trips yang Sha pergi adalah fully sponsored - flight, accommodation, food, tour guide & transportation. Kalau takde bawa duit poket pun boleh enjoy dan tayah nak pening-pening. Susah nak describe macamana seronoknya every trips, setiap negara ada sejarah & kenangan manisnya tersendiri :) uolls qualify sendiri baru tahu macam mana feeling dia. Nak ikott???? heheh 

        Yang lagi bestnya, pergi dalam group ramai-ramai dengan business partners. Fuhhh! memang enjoy. Masa nilah nak betul-betul enjoy setelah penat bekerja.

        We Work Hard and We Play Hard

        Uollss enjoy gambar-gambar throwback semua trips Sha ke Europe ye. 

        Europe, Kau Tunggu Aku Datang Lagi..

        Atomium, Brussels

        Canal Cruise, Amsterdam

        Dam Square, Amsterdam

        Keukenhof, Holland

        Red Light Street, Amsterdam

        Volendam Fishing Village, Holland

        Zaanse Schans, Holland

        Arc de Triomphe, Paris

        Bicester Village, England

        Big Ben, London

        Buckingham Palace, London

        Champs-Élysées, Paris

        Eiffel Tower, Paris

        Eye of London

        Galeries Lafayette, Paris

        Harrods, London

        Kensington Park, London

        Laduree, Paris

        London Central Mosque

        London School of Music

        Royal Albert Hall, London

        Seine River Cruise, Paris

        Tower Bridge, London

        Westminster Abbey, London



        If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
        Budapest & Vienna, Kau Tunggu Aku Datang

        Premium Beautiful Testimonials

        premium beautiful promotion



        SPECIAL PREMIUM BEAUTIFUL 2015 PROMO*
        GRAB NOW!!


        Pengumuman untuk semua yang teringin nak pakai corset Premium Beautiful.

        Sekarang Sha buat limited time SPECIAL PROMO dengan HARGA ISTIMEWA. Hanya untuk bulan ni saja.

        For this promo price of Premium Beautiful Classic or Elegance, just call/sms/whatsapp me:

         Sha 012-2151541 
         sha@shakhalid.com 

        * while stocks last

        ______________________________________________________

        Salam uolss..

        Sebagai pengguna tegar Premium Beautiful dan agen berkualiti, Sha nak share a few testimonials daripada pengguna-pengguna yang gunakan korset ni. Bila banyak testimoni barulah korang lebih yakin dengan premium beautiful ni kan.. ;)

        Dapatkan Shape Lepas Bersalin

        Premium Beautiful ni memang berkesan untuk bantu dapatkan balik shape lepas bersalin. Wanita lepas bersalin ni tau-taulah kan, akan gain weight masa bersalin. Pastu rahim akan jatuh ke bawah. Selain bertungku, bertangas dan berurut bila pakai Premium Beautiful semasa dalam pantang memang bagi kesan yang cepat untuk kuruskan badan, back to normal shape & kecutkan rahim.

        Bawah ni testimoni daripada CDM Fazi yang konsisten pakai Premium Beautiful. Dalam masa 2 bulan lepas bersalin, dia dah dapat balik shape sebelum bersalin. Sape taknak jadi macam ni kan?

        testimonial premium beautiful daripada CDM Fazi


        Betulkan Postur Badan/Back Pain

        Ada yang tanya orang kurus pun boleh ke pakai Premium Beautiful, of course boleh sebab biasa orang kurus ni kalo duduk sure membongkokkan badan or automatically badan jadi bongkok. So, bila pakai waist nipper (bengkung) postur badan akan jadi betul & takde la membongkok. One more thing Premium Beautiful ni memang direka khas 70% untuk kesihatan so tak semestinya untuk orang yang gemuk nak kurus sahaja pakai. Dan waist nipper Premium Beautiful pun dapat pengiktirafan dari pakar Ortophedic US & Canada. Ramai customers Sha yang ada masalah back pain pun bagi feedback positive lepas pakai. Alhamdulillah hilang sakit tulang belakang.


        testimoni premium beautiful untuk sakit tulang belakang


        Kurangkan Period Pain

        Ini testimoni daripada Zara, salah seorang blogger yang guna Premium Beautiful. Zara cerita dia memang ada masalah period pain, sampai bila tak tahan terpaksa ambik pain killer. Tapi pain killer ni tak baik untuk kesihatan. Memang la sakit hilang sekejap, tapi long term maybe masalah lain yang timbul.


        testimoni premium beautiful Zara seorang blogger yang menghadapi masalah period pain
        Boleh baca detail testimoni Zara kat sini dan sini

        Banyakkan Susu Badan

        Premium Beautiful ni memang berkesan membanyakkan susu badan. Baca la testimoni-testimoni dalam group whatsapp Sha daripada pengguna-pengguna tegar PB.. :D

        testimoni premium beautiful untuk banyakkan susu badan



        Sha harap dengan testimoni-testimoni ni at least uolls yang berniat nak pakai Premium Beautiful ni lebih yakin. Dan pada yang nak jadikan bisnes Premium Beautiful ni sebagai side income ataupun full time business pun amat-amat digalakkan. Just inform Sha, nanti Sha explain macam mana nak jadi agen Premium Beautiful yang berjaya.. ;)



        If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
        Premium Beautiful Testimonials