My Pregnancy Journey : 1st Trimester

Alhamdulillah..my pregnancy now dah masuk 14 weeks. This is my 3rd baby and inshaAllah due end of September, 2014 or early October, 2014.

Post kali ni nak share experience pregnant pulak ;) Pregnancy kali ni memang totally different dari my first & second & actually Sha & husband tak pernah plan pun nak ada baby ;-) konon-konon cukup la 2 arjuna beta tu je tapi dah dok doa pada Allah murah rezeki kan & Alhamdulillah ini lah rezeki yang kami dapat. Rezeki dunia & akhirat itu pasti :)

After about 5 years plus bercuti dari pregnant so pregnancy kali ni memang terasa agak blur-blur haha mengada plak kan. Since dari nak dapat tau pregnant tu lagi. Start dengan demam campur selsema tak kebah-kebah hampir sebulan sampai rasa flat dah tapi tak terfikir pun masa tu yang diri ini pregnant sampai lah tergerak hati nak check bila husband cakap 'mamy ni pregnant kot..sebab asik tak sihat je..' So, buat laa UPT sendiri kat rumah & memang sah positive.  Maka bermulalah episode morning, afternoon, evening & night sickness, psychology ke apa tatau la sebab sebelum tau pregnant ok je tak muntah haha..

Ok bercerita tentang my 1st trimester pregnancy ni memang agak teruk compared masa Syafi & Syakir. Kadang-kadang terfikir, ni faktor usia ke apa ni kot la sebab dah 34 badan ala-ala dah season ke. Start dengan muntah pagi, pastu rest kejap muntah lagi tengah hari pastu petang pastu malam macam tu la dalam seminggu. Even makan nasi or perut ada isi pun still akan muntah juga.. Aktiviti harian hanya lah tidur! haha even nak tengok handphone pon rasa nak muntah darah hahaha

So, bila dah jadi begini maka Sha pun cari la apa yang boleh untuk kurangkan semua ni. Even tau semua tu symptom biasa bila pregnant, but diri rasa tak mampu. Maka kena usaha cari solution sebab doctor cakap Sha ni banyak sangat angin dalam badan, tapi hospital mana ada ubat buang angin. Paling-paling dia bagi ubat tahan muntah je laa dan di awal 1st trimester ni pun doctor tak bagi makan ubat sangat sebab organ badan baby tengah nak membentuk so nak tak nak memang kena tahan setahan-tahannya..takpe la demi mu anak..


Pregnancy is a beautiful thing – but some of the side effects can be icky, embarrassing, and downright annoying. We're talking about excessive or unexpected bodily fluids, itching, swelling, gas, and ... ahem ... backed-up plumbing. 


Most pregnant women suffer from nausea, vomiting, or both during their first trimester. Symptoms are usually worst in the morning, but they can continue all day long. Nausea often eases significantly by about 14 weeks, but for a few women it can last until delivery.



No one knows for sure what causes nausea during pregnancy, but it might be due to hormones, an enhanced sense of smell and sensitivity to odors, or a sensitive stomach. " - babycenter




Sampai Sha jumpa 1 blog ni, tak ingat blog apa tapi dia share yang dia pun jenis banyak angin. Dia share apa yang dia try during her pregnancy. Meh laa Sha share juga apa yang Sha try and Alhamdulillah getting better. Not so much but tapi Alhamdulillah boleh buat aktiviti harian kalo idak hanyalah melepek je lemau hehehe


1. Sha amalkan minum herbal Aloe ni, memang boleh menghilangkan loya. One thing bila pregnant ni Sha memang taleh telan air masak bodo-bodo macamtu je confirm keluar balik. So, apa yang Sha buat bancuh herbal aloe ni dengan air masak then minum. Alhamdulillah memang banyak membantu hilangkan loya. Bila tekak rasa semacam je lepas makan Sha bilas minum air ni memang banyak sangat bantu. And until now pon Sha still amalkan minum.

Herbal Aloe

2. Garam Buluh Premiere Drink, walaupun buat business Hai-O tak pernah terpikir nak consume garam buluh ni. Sebab rasa tak lalu nak minum. Tapi nak dijadikan cerita, one day ni pergi stokis and owner stokis tu cakap muka Sha pucat macam tak bermaya. Sampai dia cakap, 'u tak sihat macamana baby nak sihat and dapat semua khasiat' haihhh memang saiko ok! tapi actually betul la apa dia cakap. Sebab makan ubat je muntah. So apa je yang baby leh dapat dari mamy dia ni actually garam buluh ni punya khasiat terlalu banyak, before ni sha just minum mineral coffee yang ada garam buluh tapi disebabkan taleh telan coffee during pregnant ni so stop. Antara kebaikan garam buluh sebab tinggi dengan magnesium dan mineral. So, kalsium yang ada akan lagi menyerap secara sempurna. Pregnant ni memang glamour dengan kurang kalsium so sangat-sangat la digalakkan untuk minum garam buluh ini. Alhamdulillah bila try minum garam buluh ni ok je & alhamdulillah makin bertenaga. Syukur..

Just minum 1 sachet sehari

3. Garlic Tablet. Ini untuk mencegah angin. Garlic tablet ni tak berbau bawang putih, itu yang Sha boleh makan. Sebab bila sendawa kalo bau bawang putih tak ke rasa eeeeuuuyyukk hahaa tapi not this garlic tablet. Banyak laa kurang angin and sakit hulu hati ni. best sebab angin keluar dengan lancar sekali hehe. opsssiee..Yang ni bukan untuk orang pregnant je sapa yang banyak angin pun boleh try ye...

Garlic tablet

4.  Yang ni pulak antara buah yang Sha boleh makan & tak muntah. Maybe sebab anggur ni tak de acid kot. tah la Sha pun tatau. tapi memang makan anggur je Sha boleh sebab try banyak dah buah lain semua tak boleh hehe mengada sungguh tapi sapa yang ada masalah macam diriku ini..sila laa makan anggur je yee..



5. Last but not least, malam-malam tidur pakailah stokin ye and sapu la minyak angin. hehhe ..minyak angin yang sedap di pakai ialah lotion mustajab yang color pink ni. Sebab bau wangi and tak panas sangat di samping minyak cap kapak hahaha...




Okey tu je laa tips berharga dari saya ;) Sebab tu la orang cakap pregnant ni memang lain-lain ikut orang & ikut anak. Ada orang langsung takde alah, lek je makan & buat segala aktiviti. Tapi apa sekali pun enjoy every moments kan sebab once its over for sure kita akan merindui saat-saat indah ni. Sha just pikir satu je, everytime muntah or tak larat. Allah tak kan uji kita if kita tak mampu, and ni semua boleh juga hapuskan dosa-dosa kecil..ye dak ? heheh ok y'all enjoy ur pregnancy if u all pun now tengah melalui saat-saat menanti si kecil :)

Loves,


If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
My Pregnancy Journey : 1st Trimester

1 comments:

sha, tahniah & take care...Alhamdulillah rezeki

Post a Comment

Layan