Day 2 : Old City of Hungary

Friday, May 15, 2015

yeeayyyy Budapest entry kembali lagi …heheh baru edit gambar Day 2 Free trip ke Budapest, Hungary.

Day 2 di Budapest memang sangat-sangat happening. Seharian dari pagi sampai ke malam penuh aktiviti kami. Sarapan seawal 7 pagi dan siap-siap untuk sightseeing dan aktiviti yang dah dirancang oleh travel agent. Sebelum gerak tunggu bas kita posing-posing dulu. Yang bestnya Hilton Budapest ni sebelah betul dengan Shopping Mall & nice scenery untuk amik gambar.


Bersama sifoo saya sejak bermula bisnes CDM Abg Lan. Super power & very humble person.

Master sifoo, 22 tahun in business but still berbisa CDM Chan.

My room mate for 6 days in Europe hehe CDM Faziha

gonjeng frens Mar, Adibah & Aienn

First stop ke Visegrád “Visegrád - a former Royal town, is famous for its medieval ruins”.
Visegrád ni small town di Utara Budapest. memang famous untuk pelancong sebab tempat bersejarah bagi King Matthias. Kat sini kita boleh melawat Solomon tower, minum teh panas & ada juga persembahan middle ages. Siap belakon ada king & queen. Seronoknya bila melawat tempat bersejarah ni kita boleh tahu budaya & asal usul setiap negara.


aksi tentera zaman dulu

tengok tu siap ada King & Queen. Pastu ada sorang jadi pesalah nak kena hukuman mati.

salah sorang yang terlibat dalam show tu. memasing hensem kayy haha

old building yang ada kat area Visegrád

syok sangat performance yang diorang buat, memang tak rasa busan macam sesetengah show.
Bila dah puas dok tengok show & amik gambar kat atas tower then turun bawah semula untuk menikmati Royal Feast. Seronok sangat kat Visegrád ni sebab scenary tepi-tepi tu memang bangunan lama. Actually nak turun dari tower ke bawah untuk lunch tu berpeluh gak ketiak, tapi sebab cuaca masa tu 2 degrees kot so memang tak rasa.


nampak tu bukit tinggi woooo..gigih turun dari atas tu dalam 5-8km kot

dah sampai bawah tu posing sat..haha acara wajib untuk kami semua

bestnyaa masa kat Visegrád ni sebab unik gilee

Then dah penat jalan masa untuk makan sampai pengsan. Royal feast yang dorang serve memang sangat-sangat unik & sedap!! serious sedap okkk…tatau berapa hengget untuk lunch tu sebab semua company dah bayar..cuma memang agak jakun la sebab tak pernah dapat that experience kat Malaysia kan..restoren tu siap sediakan royal costume & ruang untuk kitaorg amik gambar dengan costume diraja.


siap sediakan crown bagai. Ada 4 courses rasanya tapi semua sedap!

feling-feling je tu..padahal takde air sebab dorang serve coke.

mamat ni jadi tukang penghibur masa we all makan

nak pakai costume tak muat, so gambo kat sini je laa

so anyone yang datang Visegrád nak try Royal Feast go & find this Restaurant, Renaissance Restaurant. They serve superb Royal Feast

Dah puas makan, then we all gerak ke Budapest Central untuk melawat tempat-tempat bersejarah yang lain. First stop ke Fisherman’s Bastion. Bangunan yang sangat-sangat unik  & breathtaking views! Fisherman' Bastion ni mengadap Sungai Danube so memang nampak Parliament dari situ & ia juga salah satu dari UNESCO World Heritage. 

Fisherman's Bastion
Sebelah tempat we all diri tu Matthias Church

Sebelum aksi melompat hehehe

berlatarbelakangkan St. Stephen's Statue
belakang tu Sungai Danube & Parliament house



Then last sekali kami ke Heroes’s square untuk group photo..

HBO Team rawks Budapest!!!
ok pastu balik hotel saya sambung shopping kat H&M yang besar gile sebelah hotel ..hahahha marathon shopping sebab balik dah lambat & kedai tutup awal :((

End of Day 2 .....

You Might Also Like

0 comments

Thanks for dropping by. Let me hear from you.

Like us on Facebook

Subscribe