KURUS DENGAN PAKAI KORSET

Wednesday, August 15, 2018

Salam semua..


Ramai yang tertanya-tanya, 'Boleh ke Kurus Dengan Pakai Korset?'. So Sha nak share kesan pemakaian korset ni dan sama ada membantu untuk kuruskan badan.

Sebab Berat Badan Naik

Sebab paling utama adalah pemakanan tidak terkawal yang tidak seimbang. Kita boleh amalkan konsep 'suku suku separuh'. Caranya, dalam sepinggan makanan, isikan suku (1/4) dengan sumber karbohidrat seperti nasi, mee, roti dan bijirin, suku lagi (1/4) diisi dengan sumber protein seperti ikan, ayam dan daging manakala separuh pinggan lagi diisi dengan buah-buahan dan sayur-sayuran.



Bagaimana Korset Bantu Kuruskan Badan

Untuk yang sedang hadapi masalah berat badan, korset dapat bantu percepatkan turun berat. Biasanya lemak-lemak tepu dan berkumpul seluruh badan. Tempat-tempat yang biasa berkumpul lemak ni:
  1. Bahagian belakang badan
  2. Sekeliling payudara
  3. Perut
  4. Punggung
  5. Betis dan paha
korset untuk kurus
Pilih korset yang cover satu badan


Korset akan bantu reposition balik lemak-lemak tepu tu balik ke tempat sepatutnya. Tak dinafikan jika tak pakai apa-apa untuk support badan, lemak-lemak ni akan menggelebeh. Pakai baju pun nampak badan tak firm.

Lama kelamaan, setelah pakai korset, lemak-lemak ni kurang menggelebeh. Sesetengah korset yang ada Far Infrare Red (FIR) akan bantuk untuk bakar lemak-lemak tu.

Macam-macam jenis korset kat pasaran


Untuk korset yang ada bengkung (waist nipper) juga membantu kuruskan badan. Ia bantu untuk tampung bahagian perut supaya tidak terlalu banyak ruang. Makan sedikit pun dah rasa kenyang. Jangan tak tau ye, bila makan banyak perut kita akan expand (mengembang). Next time kita rasa banyak ruang kosong yang menyebabkan nak makan banyak lagi.

Korset Bagi Shape Badan Yang Cantik

Selain kurus, setiap wanita juga impikan shape badan yang menarik. Pilih korset yang cover satu badan. Elakkan pakai bra, bengkung atau girdle sahaja secara berasingan. Sebabnya shape badan tak akan seimbang. Badan akan nampak firm satu tempat sahaja.

Korset akan bantu bagi shape badan yang cantik


Contohnya sesetegah seller cuma jual girdle. Jadi, bahagian bawah badan akan firm tapi bahagian atas still akan nampak besar. Sama juga jika pakai bengkung je, pinggang je nampak slim tapi atas bawah still akan besar.

Korset Untuk Tulang Belakang

Selain kuruskan badan dan bagi shaping tak kurang pentingnya kesihatan tulang belakang. Ramai antara kita yang banyak masa duduk di meja masa bekerja. Jika tak ada support, kita cenderung duduk membongkok. Dalam jangka panjang, tulang belakang akan jadi bongkok kekal.

korset untuk tulang belakang
Korset yang bagus akan support tulang belakang


Pilih korset yang ada tetulang yang fleksibel ikut pergerakan badan kita.

Jadi, bukan je berat badan dan shape, tapi postur tulang belakang pun mesti diambilkira. Biar nampak tegak bila berjalan.

Buat Pilihan Korset Terbaik

Dah tau semua info mengenai korset kan. Jadi buatlah pilihan terbaik untuk diri kita. Korset ni adalah pelaburan jangka panjang sebab kita nak sihat dan sentiasa nampak berkeyakinan, betul tak.



You Might Also Like

0 comments

Thanks for dropping by. Let me hear from you.

Like us on Facebook

Subscribe