Ads

Advertisement

I'm a Proud Mommy

Salam Ramadhan

How's your Puasa so far? In shaa Allah semoga semua urusan kita dipermudahkan.. harini nak share about my son, Syafi..for sure all mommies out there yang anak-anak dah umur 5 tahun ke atas dah start ajar puasa kan? Sha baru je ajar Syafi this year, which is umur dia 7 tahun la..last year try ajar.. tapi tak berjaya maybe more to kesian kot..sebab still pre-school and school provide food so takut dia meleleh ayaq liuq hehe

So, this year Syafi dah start puasa and Alhamdulillah dah 10 hari puasa baru missed 2 kali tu pon because of Mommy :(( haish..i donno nak describe feeling loser tu macamana..tapi yes im felt like loser bila tak jaga sahur and Syafi tak dapat puasa...masa tak jaga sahur tu Syafi siap nak puasa lagi and dia berjaya abiskan 1/2 day but after came back from school dah melepek...and my hubby pun suruh je dia buka...pity him.. huhu

Syafi & Syakir
Experience first dia puasa agak mencabar actually, memang nampak dia letih gile & fighting..we all memang tak buat pendekatan nak bagi duit raya or whatnot sebab husband Sha tak bagi ...kalo ikot Sha ok je heheh...dia just semangat nak puasa sebab tengok Upin & Ipin puasa haha pengaruh cartoon sungguh...ok back to story, kebetulan first day puasa tu cuti sekolah agama then balik rumah dari sekolah rendah memang tidur jeee...and BEHAVE..haha Syafi bukan jenis yang reti nak duduk diam..tapi actually for me Puasa ni memang sangat-sangat bagus untuk budak yang aktif..So far bila Syafi puasa dia akan behave, tak melompat-lompat, tak kacau adik, makan pun banyak and rajin siapkan homework awal..Alhamdulillah..

Tunggu mommy shopping masa kat Hong Kong

One thing bila Syafi dah puasa mommy pun bertukar sifat hehe..Sha jenis yang garang compared to husband yang cool. So bila dia puasa ni pun jadi kesian nak garang so mendidik diriku juga jadi cool haha..in shaa Allah..and the best part masa buka puasa. Syafi akan makan banyak compared to normal day. Syafi is not the type of budak-budak yang pemakan, tapi bila dia buka memang akan makan banyak so buat kita as a mom rasa happy & sedih..ke aku sorang yang touching tatau laa..but tu yang Sha rasa..Rasa proud dia boleh habiskan satu hari puasa, dia boleh makan banyak apa yang Sha masak and dia akan behave seharian bila puasa...and bila jadi macam ni memang Sha akan make sure boleh buka sekali dengan dia and tanak dia buka puasa kat Taska sebab tau keadaan dekat situ macamana...



Yeah 20 days to go and hopefully Syafi boleh abiskan puasa hingga ke akhirnya & Mommy kena make sure dia bangun for sahur in Shaa Allah...and I'm sure all mommies out there pun bangga dengan anak masing-masing yang dah start puasa & tak ponteng puasa lagi...in shaa Allah semoga kita boleh menjadi mommy yang terbaik untuk our kids...









If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
I'm a Proud Mommy

0 comments:

Post a Comment

Thanks for dropping by. Let me hear from you.