Advertisement

London & Paris Trip - Stranded !!

Hello!! I'm back after 10 days trip to London & Paris. So excited nak share my experience during the trip. Banyak Sha nak share..tapi paling excited nak share is peristiwa stranded nak ke Paris because of snow storm. So, kita start cerita pengalaman stranded dulu kay..

For this trip we all (GLAMpreneuers) pergi 8-March-2013 to 15-March-2013, dari KLIA first stop ialah London. After 3 days in London, as per planned we all akan naik Eurostar ke Paris on 12-March-2013. On 12-March-2013, wake up call at 4am & semua orang sangat-sangat excited nak naik Eurostar. Pukul 5 pagi semua dah turun bawak luggage & ready for breakfast because by 6.30am dah kena gerak from our Hotel, Holiday Inn to St. Pancras Station.

Sha still boleh ingat lagi, pukul 5.30 pagi, we all dah Q untuk breakfast. Hotel restaurant pun tak buka lagi but punya la we all excited sanggup Q. By 6.30am semua dah ready kat lobby hotel nak gerak naik  our coach to Eurostar station. Surprisingly, masa nak naik bas tu masing-masing dok jerit 'eh snow laaa..tadi byk tau snow yada yada' and of course we all semua excited. For first timer kalo tak excited lain macam pulak kan hehe... and bermula our journey untuk ke St. Pancras station. For me personally sangat excited sebab dah lama teringin nak naik eurostar tu sebab lalu Tunnel Selat Inggeris. Our tour leader dah bagi semua ticket & explain apa kena buat etc.


Sampai je kat St. Pancras station, tour leader bus satu lagi cakap yang our train maybe delay because of snow teruk kat Paris. Masa tu we all semua dah rasa semacam & masa tu baru pukul 7.30 pagi and our train sepatutnya pukul 8.30pagi. Dan dipendekkan cerita after about 8 hours we all tunggu kat train station baru dapat tau yang semua eurostar trip cancelled!! Frust sangat-sangat tapi nak buat macamanakan just redha sebab for sure ada hikmah disebaliknya kan.

"12 March 2013 Last updated at 13:40 GMT
Heavy snow in north-western Europe is causing severe travel disruption, including the cancellation of hundreds of flights via Frankfurt and Paris.
The Eurostar high-speed train service between London and Paris has also been suspended.
Chris Morris reports." - Keratan Berita



Bermula our journey naik Coach pulak ke Paris. GLAMpreneurs sahaja 2 bus. And we all diberitahu yang our journey mungkin dalam 6 hours with traffic. So, masing-masing dah set in mind by mid night Insha Allah sampai our hotel kat Paris.


Ni la Bas yang berjasa bawak we all ke Paris.


Sepanjang perjalanan tu salji je, macam permaidani putih. Kalo tengok dari salji memang tebal-tebal sebab day before tu memang diorang cakap ada snow storm.


And sampailah we all ke Euro Tunnel, and from Euro tunnel bas akan naik dalam keretapi untuk ke France. Tengok signage 'France in just 35 minutes' memang rasa tak sabar dah masa tu. Untuk masuk Euro tunnel kena lalui 2 kastam. UK & France punya kastam. Tiba kat France kastam dia suruh tunggu sampai pukul 9 malam baru boleh masuk tunnel. Ya Allah time tu rasa sakit hati, frust, penat and etc just imagine masa tu baru pukul 5 ptg and we all kena tunggu lagi about 3 jam lebih pulak untuk masuk tunnel. Dah la kat train station kena tunggu 8 jam, yang ni another 3 jam tapi tak boleh buat apa so terpaksa la tunggu.




Ada macam R&R before masuk the tunnel. Solat & makan dulu and by 8.30pm we all berkumpul balik naik bas untuk try luck masuk France. Masa tu berdoa semoga boleh masuk France sebab masa tu ada 2 option if tak boleh masuk France either tidur kat Terminal tu and tunggu esok or patah balik semula ke London. Exhausted gile time tu & Alhamdulillah we all lepas masuk ke France!!

Ni dekat R&R tu. Muka terpaksa sebab sejuk gile

Eventho sejuk, gambar wajib kena amik sebagai kenangan.


Dengan Euro Tunnel ni bas naik dalam keretapi pulak, another jakun moment lagi hehe..kagum betul dengan technology dorang ni.


Bas Q nak masuk dalam train

ni dah masuk dalam train, and each compartment dorang akan tutup. So, 1 bas 1 compartment. 

Muka excited nak pergi Paris!!

Train gerak je around 9.30 malam, Sha memang terus lena diulit mimpi. Masa tu just bayangkan lagi 3 jam bangun & boleh tidur atas katil kat hotel. So. Sha memang tak boleh nak share apa yang berlaku tup tup sedar dah ada atas jalan raya and bus STOP!!! Tengok kiri ada lori..tengok depan ada lori..tengok kat jalan salji penuh!! salji yang tebal-tebal pulak tu..


Ini lah keadaan masa tu, traffic stuck lebih kurang 12km. Masa ni husband terjaga dalam pukul 6 pagi, so tatau la dari pukul berapa stuck tu. And Sha terjaga dalam pukul 6.30 pagi. Kira tidur 9 jam tu memang puas la sebab penat gile kan.

Ni the other side of the road

Masing-masing semua tatau nak buat apa & kami pun tatau apa nasib sebenarnya masa tu. Nak minum air tak ada, nak makan pon stok makanan takde. Nak kencing or berak memang tak boleh la..muka semua dah busuk. Seriously masa tu rasa frust juga sebab dah lama sangat stranded, 20 jam takde apa-apa boleh buat. We all tatau pun apa yang terjadi dekat depan tu just redha je. Turun bas amik gambar, pastu sejuk naik atas bas balik. Tanya kat tour leader apa back up plan..ada romour cakap nanti naik bas semula balik London. Dah terbayang masa tu nak balik London lagi 6 jam. Dah la tinggal 1 hari je lagi before balik Malaysia sebab our flight is on 14-March-2013. Frust tak boleh pergi Paris, frust tak dapat tengok Eiffel Tower and macam-macam perasaan lah time tu.

My business partners and also my best friends Ekah & Eija yang sama-sama melalui susah senang masa stranded


Alhamdulillah masa kat highway ni ada R&R, and nak ke R&R from our bus lebih kurang 1km. And semua orang sanggup jalan pergi R&R tu untuk kencing, makan & minum. Kalau kat KL ni nak jalan kaki seciput pun tanak tapi bila dah jadi macam ni..sanggup semuanya..and jalan 1km tu dalam keadaan yang teramat sejuk, because we all tak pakai proper attire for snow. Sejuk sampai ke tulang & masa jalan tu rasa nak kebas kaki Allah je yang tau semua perasaan kami masa tu.. Lega bila dah dapat kencing, cuci muka, minum & makan. Tapi apa yang Sha hairan, sorang pun takde belagak diva or nak marah-marah..semua muka redha & pasrah je dengan apa kemungkinan perjalanan kami time tu. Mungkin kami menikmati saat-saat stranded ni bersama-sama sebab 9/10 dari bus tu semua dari GLAM. So, rasa susah dan senang bersama-sama jadi seronok.

Lebih kurang pukul 10 pagi, highway dah clear & bas dah boleh gerak. So perjalanan nak pergi London ke France lebih kurang 24 jam, KL-London pon tak lama macamtu kan. Lebih kurang pukul 3.30 petang on 13-March-2013 kami semua selamat sampai to our hotel Pullman Montparnasse, Paris. Alhamdulillah.....




Sha sendiri rasa experience stranded ni memang tak boleh dapat kat mana-mana and memang mula-mula tu rasa frust & exhausted tapi things happen for a reason. Betul kan? Sepatutnya flight balik ke KL is on 14-March-2013 tapi Hai-O sangat concern, sanggup rugi semata-mata untuk kepuasan kami extend kan our stay at Paris for another 2 days!!

Dapatlah we all semua merasa pergi Eiffel Tour and spend masa untuk shopping. Bila dah balik Malaysia ni, rasa sangat-sangat puas. Sangat bersyukur ditemukan dengan rezeki berbusiness dengan syarikat yang betul-betul kukuh & stabil. Tak perlu fikir perbelanjaan untuk melancong semua ditanggung and just enjoy the moments ketika melancong je .. Stay tune for next entry ok!!


Wanna join US for Shanghai FREE trip on June, 2013 & get SPECIAL gift from LONDON & PARIS?
Call.SMS.Whatapps SHA : 012-2151541





Tag : Premium Beautiful



If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
London & Paris Trip - Stranded !!

0 comments:

Post a Comment

Thanks for dropping by. Let me hear from you.