Kenangan Terindah - UUM

Masa trip ke Penang aritu, Sha sempat singgah UUM. Excited sangat dapat jejakkan ke UUM after 10 years ditinggalkan, last masa convo degree. Actually tak plan pun nak pergi UUM, disebabkan Sha ada business appointment kat Aloq Setar then husband pula dok bakar-bakar ajak pergi then terus la kami ke UUM. Seronok juga bila Syafi & Syakir pon excited sekali ia lah, dapat la diorang tengok tempat mommy dia belajar kan. 

Dia punya teruja tu sampai Changloon terus terimbas kenangan silam. Teringat kenangan Pasar Malam Changloon (PMC), Changloon ni pekan paling dekat dengan UUM. Kira dapat keluar dari Sintok p Changloon pun dah kira ok dah. Pergi PMC ni cari tengkorak ayam (rangka ayam) hehe tu yang paling favourite sekali. Seriously belajar UUM memang jimat, makan kalo lebih rm5 tu kira mahal dah la...semua murah and sepanjang kat UUM Sha tak pernah mintak duit parents totally belanja guna duit PTPTN. 

P/S Entry ini sangat panjang and sorry gambar tak berapa nak sharp because guna Handphone je & ada gambar throwback ;-)

Simpang 4 kat Changloon nak ke UUM
Dari Changloon ke UUM tak banyak yang berubah since tinggalkan masa 2002 dulu. Bagus gak dorang kekalkan kehijauan kat area tu. Tapi ada satu tempat yang dah takde, masa we all study dulu ada 1 kedai bawah pokok. Sedap gileerss ikan bakar, ulam & sambal belacan dia...tapi sekarang dah tak ada kedai tu..dulu boleh dikatakan kalo free tak de kelas je confirm we all makan situ..haha dulu Sha ada geng sendiri kat UUM. Geng gagak hitam haha..we all 10 orang rapat macam adik beradik..since Matrik UUM sampai la graduate dan sampai la sekarang ni. So, dengan geng ni la segala aktiviti kami buat. Masa final year paling best sebab we all 6 orang satu kolej and dorang semua ada motor kecuali Sha & Mer. So keja kami asik merempit je la..sampai orang tak berani nak mengorat.. sebab tu masa study tak ada boipren hahaha..

Pintu gerbang baru UUM
tak ingat gambar masa bila. 3rd year kot..wakaka skema.. From left Ayjay, Sha, Fida & Mer. Missing Ita, Semah, Ina, Ulen, Along & Pooh here.
Masa ni p wedding kot kat Taiping.  Fida, Sha, Ayjay, Mer & Ina

Kami berlima sama course IT. Ni la geng merempit hihihi dan sekolej. Sempoiii
Masa kursus protokol dengan Semah

Throwback sangat gambar-gambar kat atas ni..terus teringat segala kenangan kat UUM. Memang seronok sangat and banyak memori indah kat UUM. Dari geng kelas, geng kolej semua sekepala and baik-baik. Kalo ikot dalam ingatan ni takde lagi kenangan tak best kat UUM. Hah paling tak best masa accident bas balik dari Segamat-UUM. Masa tu time matriks, accident kat Tangkak haha tapi kalo kenang bukan pahit tapi lawak sebab tak de la cedera teruk just bus je teruk. Masa tu geng2 matrik yang duduk Segamat semua balik sekali naik Cepat Ekspress. So, accident pon bersama-sama lah haha..terpelanting la segala kasut baju berdarah bagai.. haih kenangan sungguh


Course mate. Muka inesen je masing-masing. Geng meniru assignment haha
Betullah orang cakap kan, zaman remaja la yang paling menyeronokkan. Langsung takde problem masa tu. Happy je dengan kehidupan kat UUM even dalam hutan Sintok. Pergi kelas pun seronok sebab course mate semua sekepala.. dari kolej ke kelas agak jauh gak la nak menapak so kenderaan rasmi ialah bas..masa final year je senang sebab tumpang motor orang haha..menumpang je la mampu ;) Lagi satu masa UUM dulu Sha jarang balik kampung kecuali masa cuti panjang. Jauhkan dari Kedah-Segamat and costly tambang je dah dekat RM50 then penat lagi travel, so activity kalo tak balik tu pergi la balik kampung my besties. P langkawi, penang, jitra and kola perlis susun tempat je sampai jadi anak angkat family dorang dah sebab selalu sangat ikot balik Alhamdulillah ditemukan dengan kawan-kawan yang baik sebab tu kot boleh rapat sampai sekarang..i love them all 

Sampai je UUM first tempat kami tuju ialah Kolej MAS. Ni lah first kolej masa degree, sampai 3rd year duduk kat Kolej ni. Dari satu blok ke blok lain laa pindah hehe..macam-macam kenangan ada kat kolej ni. Hah lagi satu kalo kat UUM dulu suka makan tapau, jarang la makan kat cafe. Satu bilik suka makan budu sebab my roomate orang kelantan..masa ni la belajar makan ikan goreng dengan budu. Best duduk MAS ni sebab hujung dunia tapi tak best sebab kalo naik Bas jadi laluan terakhir sekali turun. 

Now panggil DPP plak..dulu Kolej MAS 
huwaaaa bestnyaa kenangan kat sini.. koleh kediaman kitorang

gigih tak..gambar pejabat pon nak amik haha
Cafe pon amik..ni la cafe tempat tapau makanan dulu

Next, we all pergi The Mall pulak, now dah bagi nama Varsity Mall. The Mall ni la tempat nak withdraw duit, beli barang-barang and tempat melepak kalo tak keluar dari UUM. Pergi the mall ni je pun rasa dah release stress. Sebab UUM kan dalam hutan kadang-kadang tu rasa busan gak kalo tak pergi mana-mana.

sampai juga Syafi & Syakir ke UUM
Dedua sama UUM tapi tak pernah bertemu..tapi kalo dah jodoh jumpa juga gituuu ;-)

ni la rupa dalam The Mall, tak silap dulu kedai-kedai dalam ni student yang sewa

hah ni la coop tempat beli barang dulu 

hahaha seb baik tak beli t-shirt UUM aritu 

Last check point is Kolej Aseana, kolej masa Sha final year. Dulu kolej ni untuk students tak aktif, kolej anak-anak terbuang hahaa...ni dulu laa.. sekarang ni nama kolej ni pun dah yang berubah.

DPP Bank Muamalat gethuuu 
Final year paling best sekali, enjoy memang terlebih-lebih. Geng-geng dah ada motor so lagi la bebas nak ke sana kemari. Enjoy pon tapi pointer still 3.5 ke atas haha sebab skema kan..overall trip ke UUM memang sangat-sangat best, terubat segala rindu, terimbas segala kenangan daun pisang dulu-dulu yang boleh buat tersenyum sendiri. Kenangan yang mengajar erti kehidupan untuk jadi lebih dewasa and matang. 5 tahun di UUM since matrik sampai ke degree memang sangat-sangat bermakna, 5 tahun zaman remaja banyak dihabiskan di UUM, mendewasakan diri di UUM. Semoga nanti Syafi & Syakir pun dapat pengalaman manis yang sama dan membesar jadi insan berguna. Ameennnn


Convocation Day with Ulen, Wafi and Mer

Last but not least, lagu khas untuk kawan-kawan UUM ku


Di atas bumi ini ku berpijak

Pada jiwa yang tenang di hariku
Tak pernah ada duka yang terlintas
Ku bahagia



Ingin kulukis semua hidup ini
Dengan cinta dan cita yang terindah
Masa muda yang tak pernah kan mendung
Ku bahagia



Dalam hidup ini
Harungi semua cerita indah ku
Saat-saat remaja yang terindah
Tak bisa terulang



Kuingin nikmati
Segala jalan yang ada di hadapku
Kan kutanamkan cintaku kasihku
Agar ku bahagia



UUM di hati
Bye UUM, Thank you so much for all the sweet memories 


If you like this post and think it would be valuable to your followers, share it for me, would you? ;)
Kenangan Terindah - UUM

3 comments:

sy ex dpp mas jugak.hii

Sama la ngan kak sha.. Syeeda grad tahun bila?

wah lama tu tinggal.. sure rindu kan

Post a Comment

Layan